Afrika OnlyCanada Only

Zoek

ReisReview – Hollywood, Los Angeles

Los Angeles bezienswaardigheden
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Hollywood is het paradepaardje van Los Angeles. Maar bestaat de meest roemruchtige voorstad ter wereld écht uit glitter en glamour?

Vanzelfsprekend is Hollywood niet altijd het voorportaal van de filmindustrie geweest. Eind vorige eeuw stond het gebied bekend om héél iets anders: de mogelijkheid om hier ananassen en bananen te verbouwen. Totdat ene H.H. Wilcox en zijn vrouw plannen ontwikkelden voor een nieuwe gemeenschap. Een community, weggelegd voor rijke mensen uit het binnenland die smachtten naar de Californische zon. En zo geschiedde. Commerciële gebouwen kwamen er en in 1911 werd de eerste filmstudio uit de grond gestampt.

LA LA LAND

Nu is Hollywood een geliefde toeristische bestemming, rijk aan daadwerkelijk gebruikte studio’s en theaters. Bijzonder? Ja. Het TCL Chinese Theatre aan de Hollywood Boulevard is op z’n zachtst gezegd noemenswaardig en wordt gebruikt als decor tijdens premiere van de grootste filmreleases. Voor de deur vind je hand- en voetafdrukken van bekende acteurs en actrices. Andere celebs hebben een eigen ster op de aangrenzende Walk of Fame. Altijd leuk om jouw favoriet te ontdekken in deze lijn aan statusbevestigingen.

ACHTERUITGANG

Door de jaren heen is Hollywood met regelmaat bekritiseerd. Zo bewerend boze tongen dat ‘niets is wat het lijkt’ in de jungle die zich voordoet als filmindustrie. Het hele glitter-and-glamour-plaatje zou geforceerd zijn en totaal niet passen bij de harde realiteit die zich daadwerkelijk achter de schermen afspeelt. ‘t Is moeilijk beoordelen of dit ook écht het geval is. Wél ondergaat Hollywood een kleine achteruitgang, niet in de laatste plaats veroorzaakt door het verminderde aantal bioscoopbezoekers. Volg je de sterren van de Walk of Fame nét iets te lang, dan sta je zomaar in een foute wijk waar prostituees en drugdealers actief zijn. Ook Sunset Boulevard is niet meer het is geweest – sommige delen zijn op bepaalde tijdstippen zelfs gevaarlijk te noemen. Maar zolang je in het toeristische gedeelte bivakkeert, lijken problemen niet aan de orde te zijn. Daarnaast heeft The Hollywood Sign net een nieuwe lik verf gekregen: zo makkelijk laat de wijk zich niet kennen.

RAPPORTCIJFER: 7