Canada Only

ReisReview – Philadelphia, Pennsylvania

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Afgelopen zomer maakte ik een reis. Van de Amerikaanse westkust naar de oostelijke kant. Met de auto. En in drie weken tijd. Gehaald? Dat wel, ware het niet dat we schoorvoetend en oververmoeid aankwamen op de met keien geplaveide straten van Philadelphia. Het historierijke Philadelphia. Hoewel…

door Boy Tijbosch

Laat ik beginnen door te zeggen dat deze ReisReview allicht niet helemaal eerlijk is. Géén goede basis natuurlijk, voor een soort van recensie, maar wat wil je dan ook? In drie weken tijd bezochten we vijftien staten, met als daverend bijna-slotstuk twee dagen in misschien wel de mooiste stad ter wereld – New York City. En dan moet je daarna nog éven naar Philadelphia, waar het ook nog eens hondenweer is. Nee, dit bezoek begon al weinig voortvarend.

Historierijk?

In principe ziet Downtown Philly er hetzelfde uit als iedere grote plaats in Amerika: hoogbouw met daaromheen gelegen suburbs. Maar het stadshart verschilt en lijkt sterk op Europa. Kern is de Independence Hall – een schilderachtig gebouw waar het fundament voor de USA werd gelegd. Historisch dus. Maar, om de woorden van één van mijn reisgenoten te citeren: ‘Amerika is geweldig, niet vanwege zijn geschiedenis.’ Een terechte uitspraak. Want ondanks dat het hier allemaal is begonnen, blijft de gemiddelde Romeinse lantaarnpaal ouder dan dit vervlogen gemeentehuis. En dan de Liberty Bell, misschien wel dé attractie van Philadelphia. ‘Wanneer je deze klok ziet, herinnert deze je aan de positieve elementen van het leven’, aldus het informatiebord voor de deur. Datzelfde bord beweert tevens dat de Bell beroemd is vanwege haar unieke vorm. Onderweg naar City Hall spotte ik ongeveer drie identieke bellen. Dus historie? Het valt allemaal best mee.

City Hall

De Philadelphia City Hall is een andere attractie van de oostelijke stad. Het stadshuis is het hoogste, gemetselde bouwwerk ter wereld en duidelijk geïnspireerd door de Europese manier van bouwen. Een National Historic Landmark, maar ook voor dit soort bouwsels kom je in eerste instantie niet naar de VS. En dan laat ik nog buiten beschouwing dat er – ten tijde van mijn bezoek – op de binnenplaats hard en vals gospel werd gezongen. Kun je nagaan.

Milde beoordeling

Is er dan he-le-maal niets in Philly waarover enigszins positief  kan worden geschreven? Túúrlijk wel! De doodsenge Eastern State Penitentiary is vorige week behandeld en wist als rapportcijfer een dikke acht op de kop te tikken. Plus – Philadelphia kan door de hierboven genoemde omstandigheden niet echt eerlijk worden beoordeeld. We kunnen op één gebied wél stellig zijn: voor échte geschiedenis reis je simpelweg niet naar de Verenigde Staten.

RAPPORTCIJFER: 6

VOLG AMERIKA ONLY OP FACEBOOK EN TWITTER!