Afrika OnlyCanada Only

Zoek

ReisReview – Pier 39 in San Francisco

Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Jack Spare Ribs, de goochelende broer van. Zeeleeuwen, helaas goed afwezig tijdens mijn laatste bezoek. En ex-footballers, enthousiast handtekening uitdelen terwijl hun postuur verraadt dat ze de nobele sport al in geen jaren hebben uitgeoefend. Welkom op Fisherman’s Wharf, San Francisco – doorn in het oog van de lokale bevolking, maar ó zo geliefd bij de toerist.

door Boy Tijbosch

‘t Is zo’n beetje het meest spraakmakende punt van San Francisco: Pier 39 en de Fisherman’s Wharf die het populaire winkelgebied omringt. In een ver verleden werd de haven gebruikt als, tsja, haven. Vissers kwamen er veel en inwoners van de Californische stad liepen graag een rondje langs de baai, met uitzicht op Alcatraz én – in mistloze gevallen – de Golden Gate Bridge. Maar begin jaren ’80 werd de roep om een financiële impuls steeds groter. San Francisco had geld nodig en besloot dit te troggelen bij de nietsvermoedende toerist. Zodoende ontstond de toeristische meuk die nu Pier 39 markeert: een geweldige sta-in-de-weg voor menig Californiër.

Want toeristisch is het, daar op de pier. Wees voorbereid en verwacht niets authenthieks: alles richt zich hier op commercie. De beste visrestaurants van Amerika? Tenzij je de weinig delicate plofkip die veel tentjes hier prompt op je bord kwakken als culinair beschouwd, moet je toch écht even verder zoeken. Winkelen? Da’s struikelen over de Alcatraz-pyjama’s, Al Capone-onderbroeken en bronzen Golden Gate-replica’s. Oh, en er zijn maar twee toiletten aanwezig op de gehele pier (de kleinste kamertjes van de eetgelegenheden niet meegerekend), waarvan de rij zo’n beetje in Los Angeles begint.

Geen inwoner van San Francisco die ook maar iets heeft te zoeken op Pier 39. En dat is logisch, gezien de toeristische aard van de attractie. Máár – wat als je liefhebber bent van dergelijke, Disneyland-achtige taferelen (waar ik mezelf stiekem ook onder schaar)? Dan kan ‘t zomaar dat de pier hét hoogtepunt van jouw bezoek aan de metropool is. Laten we wel wezen: je ziet niet elke dag zeeleeuwen, laat staan in een stad. Plus – even buiten beschouwing gelaten dat de beesten zich tijdens mijn laatste bezoek óók niet vertoonden – het uitzicht over de baai is fantastisch. En soms is een bezoek gewoon onvermijdelijk: zowel de veerpont naar Alcatraz als de diverse fietstochten richting de Golden Gate Bridge vertrekken vanaf hier.

Conclusie

Aardig. ‘t Is iets wat je niet moet overslaan als je tóch in San Francisco bent. Tegelijkertijd is Pier 39 óók een attractie die je na één keer wel hebt gezien. Maar zoals voor alles geldt, see for yourself. De ene reiziger is de ander niet.

RAPPORTCIJFER: 6

Wat is jouw rapportcijfer voor Pier 39? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook en Twitter!

Carol Highsmith via Visit California