Canada Only

ReisReview – Sweetie Pie’s, St. Louis

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Soul Food is een benaming voor de cuisine behorend tot de Afro-Amerikaanse cultuur. Een manier van koken die uit het Diepe Zuiden komt, hoewel één van Amerika’s beste restaurants op dit gebied zich juist bevindt in The Midwest. Sweetie Pie’s in St. Louis is een vaste stop voor hongerige reizigers én locals. Terecht? You bet!

door Boy Tijbosch

Sweetie Pie’s is allereerst een tent met historie. De trotste eigenaresse van het imposante restaurant in Missouri is Robbie Montgomery, ook wel bekend als Miss Robbie. Zij verhuisde eind jaren vijftig vanuit Mississippi naar St. Louis. Niet om een eigen zaak te openen, maar om te zingen. Montgomery brak namelijk in de jaren zestig door als achtergrondzangeres voor Ike en Tina Turner en werd een Ikette. Zodoende bracht zij veel tijd door met het befaamde duo – in de studio, maar vooral onderweg. Daar werd haar al snel een dubbelfunctie aangemeten: die van back-up-singer én kokkin. Een verslechterde longconditie leidde er uiteindelijk toe dat Miss Robbie de microfoon noodgedwongen aan de wilgen moest hangen – enkele samenwerkingen met onder meer Stevie Wonder en The Rolling Stone later. Samen met haar zoon exposeerde ze haar nooit aangetaste cooking skills door het openen van Sweetie Pie’s, gelegen nabij het centrum van St. Louis.

Het menu

Wat voor tent Sweetie Pie’s is? Om te beginnen een bijzondere. De muzikale historie staat letterlijk op de muren geschreven – en dat is niet het enige. Hoewel de zaak zeer veel klanten trekt, blijft het een familiebedrijf. Overal vind je handgeschreven briefjes met daarop de huisregels: zelfs op het toilet vind je nog instructies over hoe je wél en niet moet doortrekken. Een andere bijkomstigheid is dat er géén menu’s bestaan: dinsdag eet men er ribs, woensdag wordt er catfish gemaakt. Enkel de sides kunnen worden gekozen, plus de optie tot het nemen van fried chicken: die all-time favorite is er namelijk altijd.

Swéét Potatoes

Ook niet onbelangrijk: hoe is het eten zelf? Nu heb ik niet alles kunnen proberen – hoewel ik altijd alles probeer, ging het eten van ossenstaarten met nét iets te ver – maar oh boy, wat waren de sweet potatoes en het cornbread goed. En dan die sfeer! Montgomery zelf hebben we niet gezien, maar wél enkele Afro-Amerikaanse vrouwen die bulderend van het lachen voedsel opschepten, om twee seconden later weer angstvallend kwaad te kijken. Ook aanwezig: een sterk op Ice Cube lijkende serveerder die eten rondbracht in een combinatie tussen een pak en een baseballoutfit. Plus een wat oudere vrouw die me complimenteerde via een grommend ‘like yo’ bracelets’. ‘t Is een mate van ongedwongenheid die Sweetie Pie’s het beste soulrestaurant maakt waar ik óóit ben geweest. Hoewel ik nooit eerder in een soulrestaurant bén geweest. Maar dat doet niets af aan de kwaliteit.

RAPPORTCIJFER: 8

Ook leuk: Robbie Montgomery en haar restaurant zijn in de VS wekelijks te bewonderen tijdens de reality-serie Welcome To Sweetie Pie’s, te zien op het Oprah Winfrey Network (OWN).

VOLG AMERIKA ONLY OP FACEBOOK EN TWITTER!

 

Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only