Afrika OnlyCanada Only

ReisReview – The Big Texan, Amarillo

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

'Everything's bigger in Texas!'. Een slogan die de Texanen zélf maar al te graag tackelen, simpelweg omdat dergelijke clichés – volgens hen – niet waar zijn. Maar na een bezoek aan The Big Texan Steak Ranch in Amarillo vereist het George W. Bush himself om mij te overtuigen dat deze bewering écht niet klopt.

door Boy Tijbosch


Een bezoek aan het restaurant The Big Texan was mijn eerste ervaring met de bijzondere staat. Of de tweede, eigenlijk. Kort daarvoor vond een ontmoeting met een man op leeftijd plaats, die probeerde zijn auto mét caravan voor de deur van de eetgelegenheid te parkeren. Bizar, omdat hij zojuist aangaf zowel blind als doof te zijn. En de vele deuken in zijn rijtuig verraadden het angstvallige waarheidsgehalte van zijn verhaal. 'I can't see shit!', klonk er wanhopig vanuit de wagen. En geen mens die het tafereel ook maar een blik waardig gunde. Hoe dat kan? Ik denk dat als The Big Texan de standaard is voor een Texaans restaurant, je nergens meer van op kijkt.

72 OZ. STEAK

The Big Texan in Amarillo is een restaurant met steaks als specialiteit. Maar dat niet alleen. Het is ook een gift shop, shooting range, hotel, amusementscomplex én Route 66-bezienswaardigheid. De enorme gele schuur is ingericht naar een Wilde Westen-thema en vaste stek voor Texaan én toerist met trek. Héél véél trek. De tent heeft namelijk een troef in handen: de 72 Oz. Steak. Een stuk vlees van ruim twee kilo. En het apparaat, dat ooit een lachende, grazende koe was, is gratis. Althans, als je 'm op krijgt binnen het uur.

Van heinde en verre komen personen naar Texas toe om deze uitdaging aan te gaan. Vlak vóór mijn aankomst scheen een waaghals de complete vloer te hebben onderkotst, na amper een kilo. Maar er zijn ook mensen bij die er wél in slaagden het ding te verorberen. Onder de gelukkigen: een vrouw van 72, een kind van elf en een kerel die het nodig vond twee exemplaren binnen de tijdslimiet achterover te gooien. Snap je nu waarom ik niet van mijn Everything's Bigger In Texas-statement ben af te praten? Eindelijk!

TEXAS, BABY!

Texas is een bijzondere staat. Niet alleen omdat de naam op zich al een merk is, maar ook omdat je het direct wéét wanneer je het gebied entert. De wegen veranderen, de omgeving wordt uitgestrekter en de mensen zijn wat meer zichzelf. En een restaurant als The Big Texan draagt bij aan dit spraakmakende karakter.

EINDCIJFER: 8

VOLG AMERIKA ONLY OP FACEBOOK EN TWITTER!