Afrika OnlyCanada Only

ReisReview: Willis Tower, Chicago

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

't Is de beste manier om van een uitzicht te genieten: via een glazen plaat. Zo'n plaat waarbij je onder je voeten niets anders dan die vreselijke afgrond ziet. Zo'n plaat die ze hebben in bijvoorbeeld de Willis Tower, Chicago.

door Boy Tijbosch


Wellicht laat de naam Willis niet direct alle alarmbellen rinkelen. De meest toonaangevende wolkenkrabber van The Chi ging namelijk tot voor kort nog door het leven als de Sears Tower en wordt – in de toeristische volksmond – nog altijd zo genoemd. Willis Group Holdings, een Britse verzekeringsmakelaar, deed haar intrede in 2009 en veranderde voor het gemak ook maar de naam van het complete gebouw. Mede hierdoor ontstond opnieuw aandacht voor de 442 meter hoge toren.

ENIGSZINS GEPASTE TROTS

Hoewel de Willis Tower in feite niets meer is dan een kantoorpand, kan Chicago bezoekers moeilijk de vaatwasser van de directie laten zien. Rondom het gebouw is daarom een compleet circus gebouwd. 't Begint al in de ontvangsthal met een expositie van alle helden die The Windy City heeft voortgebracht: van Barack Obama tot Kanye West. Ook in de (overigens extreem snelle) lift naar boven gaat het gepronk gestaag en schaamteloos verder. Het Empire State Building, de Eiffeltoren: alles wat lager is dan de Willis Tower wordt vakkundig de grond in geboord. Dubai? Nee, hier niet bekend.

THE LEDGE

Etage 103 is gewijd aan het uitzicht over de stad. Direct valt op dat je helemaal niet zo hoog lijkt te zitten. Dat komt door de nabijgelegen gebouwen die óók enorm zijn en dichter op elkaar zijn gebouwd – vergeleken bij bijvoorbeeld New York. Erg bijzonder is de ligging aan Lake Michigan, die op een of andere manier doet denken aan de Noordzee – zónder vies, bruin water. En dan is daar The Ledge. Willis' paradepaardje. Is 't nu écht zo eng om op dat ene extra stukje raamwerk op ruim 400 meter hoogte te staan? De beveiliging eromheen doet vermoeden dat de kans bestaat dat je zomaar door het glas kunt zakken. Niets is minder waar. The Ledge bevat nét iets teveel scharniertjes en dingetjes om écht dat gevoel van 'walking on air' te geven. Maar ach. Uitzicht over een stad als Chicago kán niet verkeerd zijn.

RAPPORTCIJFER: 7


Foto's: Anneloes Keunen