Afrika OnlyCanada Only

Reistip! Je kunt dus van de noord- naar de zuidkant van de Grand Canyon lopen…

Grand Canyon openingstijden
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

North Rim versus South Rim. De zuidzijde van Arizona’s Grand Canyon National Park is, zeker qua bezoekersaantallen, verreweg de populairste van de twee. En toch vinden sommige Amerika-fans deze kant té toeristisch. Zij gaan liever naar de rustige, meer beboste North Rim. Ben jij een twijfelaar? Dan is het misschien een idee om ze gewoon allebei te bezoeken. Hoe? Nou – zo!

Het is namelijk mogelijk om van de noord- naar de zuidkant te lopen – met dank aan de Kaibab Trail. Deze hike is, net als de Canyon zelf, gesplitst in de North Kaibab Trail en de South Kaibab Trail. Ze lopen op de bodem van de Grand Canyon in elkaar over.

Grand Canyon National Park

Lengte en bezienswaardigheden

Het vereist natuurlijk wel de nodige daadkracht om van noord naar zuid – of andersom – te lopen. De Kaibab Trail is in z’n totaliteit bijna 34 kilometer lang. En alsof dat al niet zwaar genoeg is, gaat de hike ook nog eens flink steil op en neer. Tel daar het gebrek aan schaduw en water bij op en je hebt een wandeling die eigenlijk alleen is weggelegd voor ervaren hikers.

Maar wie denkt dat hij of zij de Kaibab Trail wel aankan, staat een fantastisch natuurspektakel te wachten. Overal vind je fantastische photo-ops, bijvoorbeeld de natuurlijke boog van de Supai Tunnel en de watervallen van Roaring Springs. Daarnaast blijft het natuurlijk gewoon de Grand Canyon. Op vrijwel iedere hoek van de Kaibab Trail heb je een geweldig uitzicht over de bekendste attractie van Arizona.

Grand Canyon National Park
Anneloes Keunen via Amerika Only

Milder alternatief

De lengte en omstandigheden van deze hike noodzaken veel reizigers om de Grand Canyon toch maar vanaf een van de Rims te bekijken. Weinig Amerika-fans hebben zin om de zware overtocht te maken.

Gelukkig is er een iets eenvoudiger alternatief. Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om de North Kaibab Trail óf de South Kaibab Trail een (klein) stukje richting de bodem te volgen. Dit kan uitstekend op één dag en ook dan zie je de Canyon op een heel andere manier.

Het park adviseert wel om niet te vergeten dat je ook weer naar boven moet. Dat lijkt voor de hand liggend, maar het komt relatief vaak voor dat reizigers té ver zijn doorgelopen en niet meer de kracht hebben voor de terugweg.

Daarnaast wordt aangeraden om, vooral in de zomer, extra vroeg te beginnen aan de Trails. De wandeling wordt in de winter afgeraden: het kan er dan glad zijn.

De North of South Kaibab Trail lopen? Dan kun je dat het beste doen tijdens een road trip door het Amerikaanse westen. HIER en HIER vind je reisbureaus die deze reizen aanbieden.

Boek je liever zelf? Dan heb je een vlucht, hotel en huurauto nodig. Check Vliegtickets.nl of World Ticket Center voor de voordeligste tickets. Hotels vind je hier en hier: zoek daarbij op Grand Canyon National Park of, als je naar de South Rim gaat, op Flagstaff (iets goedkoper). Voor je huurauto adviseren we Holiday Cars en Sunny Cars.