Canada Only

Road trip: zo zie je Amerika’s muzikaalste steden tijdens één reis

Memphis - Pixabay
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Road trips door The States? Dan denk je al gauw aan de langgerekte, rood-oranje plateaus in het Amerikaanse westen. Maar eh – denk ook eens aan het zuiden. Hier vind je eveneens bestemmingen die absoluut de moeite waard zijn.

Qua populariteit moeten Nashville, Memphis en New Orleans het meestal afleggen tegen Las Vegas, Los Angeles en San Francisco. Snappen we ook ergens wel. Wie voor het eerst naar de USA gaat, wil toch de bekendste highlights van het land hebben gezien. En die liggen nu eenmaal langs de westkust.

Mócht je in de bevoorrechte positie verkeren die steden al te hebben gezien, dan is Amerika’s Diepe Zuiden zéker een aanrader. Het is een historierijke omgeving, met een muzikale achtergrond die de basis vormt voor zo’n beetje alles dat je vandaag de dag op de radio hoort.

Neem nu Nashville. Het is de droom van iedere countryzanger of -band om ooit in een van de kroegen langs het levendige Broadway op te treden. Of Memphis, waar Beale Street de bakermat is voor zowel blues als soul. Het is daarnaast de stad van Elvis Presley. Geen bezoek aan Memphis is compleet zonder een trip naar zijn voormalige woning Graceland.

En dan is er nog New Orleans. Waar country en blues centraal staan in Nashville en Memphis, gaat hier alle aandacht uit naar de jazz. Deze vind je overal in het French Quarter: in kroegen, maar ook gewoon op straat.

[themify_layout_part slug=”leestips-diepe-zuiden”]

Meer (dan) muziek

Nashville, Memphis en New Orleans zijn niet de enige plekken waar muziek is verankerd in het cultureel erfgoed. Brownsville, Tennessee is hier nog zo’n voorbeeld van, mede door de inbreng van Tina Turner. De zangeres opende hier hoogstpersoonlijk het Tina Turner Museum, gevestigd in haar oude schoolgebouw dat ze speciaal daarvoor liet overkomen.

Tupelo is dan weer geheel verbonden aan Elvis Presley. De King werd hier geboren en zijn huis is inmiddels uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

En dan is er nog de Natchez Trace Parkway: arguably een van de bijzonderste routes in het zuiden. Hij werd in een ver verleden gebruikt als handelsweg, maar kwam daarbij ook door verschillende Native-reservaten, met de nodige bloederige confrontaties tot gevolg. Hij eindigt in het statige Natchez aan de rivier Mississippi.

[themify_layout_part slug=”reistips-diepe-zuiden”]

Programma

Ook het zuiden aandoen? Hou dan onderstaande route aan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om overal iets langer te blijven, maar deze planning kom je in ieder geval een behóórlijk eind.

Dag 1 en 2

Nashville, Tennessee

Dag 3

Van Nashville naar Brownsville, Tennessee

Dag 4

Van Brownsville naar Memphis, Tennessee

Memphis

Dag 5 en 6

Memphis, Tennessee

Dag 7

Van Memphis naar Tupelo, Mississippi

Dag 8

Van Tupelo naar Jackson, Mississippi (over de Natchez Trace Parkway)

Natchez

Dag 9

Van Jackson naar Natchez, Mississippi (over de Natchez Trace Parkway)

Dag 10

Van Natchez naar New Orleans, Louisiana

New Orleans - Unsplash

Dag 11 en 12

New Orleans

[themify_layout_part slug=amerika-only-nieuwsbrief]