Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Montana

Montana - Pixabay
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het onafhankelijke Montana is een van de ruigste staten van Amerika’s vasteland. Het westen van de staat draait om de Rocky Mountains die vanuit New Mexico richting Canada lopen. Het oosten staat juist bekend staat om de nogal vlakke prairies. Het is een grote staat, waardoor de bewoners vaak ver van elkaar wonen en meestal hun eigen levensmiddelen verbouwen. Maak een rondreis door Montana langs de mooiste Montana bezienswaardigheden.

Direct naar

Montana bezoeken
Yellowstone National Park
Glacier National Park
Natuur
Gold West Country en Missouri River Country
Bezienswaardigheden en activiteiten
Natuur
Overige bestemmingen
Eten en drinken
Going-To-The-Sun Road
Montana’s Highway 2
Praktische info
De tijd in Montana
Het weer in Montana

[affiliate location=”montana” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”montana” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”montana” type=”ticketlinks”]

Montana - PixabayMontana bezoeken

Yellowstone National Park

Yellowstone National Park is het enige nationale park van The States dat in niet een of twee, maar drie staten valt. Montana is er één van. Sla hem dan ook niet over tijdens je rondreis door Montana: het park is een van de tofste Montana bezienswaardigheden.

[affiliate location=”yellowstonenationalpark” type=”ticketlinks”]

Check voor meer info over deze bestemming onze pagina over Yellowstone National Park!

Montana - PixabayGlacier National Park

Prairies en agricultuur domineren de, vanaf de kaart gezien, rechterzijde van de staat Montana. Het exterieur van het westen wordt, net als zoveel andere Amerikaanse bestemmingen, grotendeels wordt bepaald door de Rocky Mountains. Het resultaat is een ongerept gebied met bergpieken, watervallen, grizzlyberen en gletsjers. Dat alles komt op spectaculaire wijze samen in Montana’s Glacier National Park.

Natuur

Grinnell Glacier Trail
Glacier National Park bevatte ooit ruim honderd gletsjers, maar daar zijn er nu beduidend minder van. De natuur is door ons dusdanig op hol geslagen dat er nog maar 25 actieve exemplaren over zijn. Een aantal Montana bezienswaardigheden dat volgens wetenschappers in de toekomst alleen nog maar verder gaat afnemen. Wie Glacier National Park nog in soort van volle glorie wil zien, moet er snel bij zijn.

Mocht een bezoek wel op je planning staan, dan is Grinnell Glacier je best bet. Dit is de grootste gletsjer van allemaal en een van de meest gefotografeerde plekken in het park. De hike er naartoe, de Grinnell Glacier Trail, is vrij lang, zo’n zestien kilometer. Hij wordt over het algemeen toch gezien als een van de must see Montana bezienswaardigheden. De omgeving is schitterend en onderweg is de kans groot dat je met eigen ogen ziet welke dieren Glacier National Park hun thuis noemen, van Bighorn-schapen tot berggeiten en van beren tot marmotten. Je moet wél fysiek in goede staat zijn. Deze hike is alleen weggelegd voor non-amateurs die beginnen aan een rondreis door Montana.

[affiliate location=”glacier-national-park” type=”ticketlinks”]

Trail Of The Cedars
De Trail Of The Cedars is van een hele andere orde en niet eens een kilometer lang. Dit is toch ook een van de populairste trails in het park. Een boardwalk door een dicht bos brengt je naar een voetbrug over de Avalanche Creek. Je hebt waarvandaan een gaaf uitzicht over de omgeving én een waterval omringd door regenboogkleurige rotsen.

[affiliate location=”glacier-national-park” type=”ticketlinks”]

Lake McDonald
Glacier National Park wordt naast gletsjers ook geroemd om de vele aquablauwe meertjes die je overal in het park vindt. Het nationale park heeft er honderden: zoveel dat sommigen niet eens een naam hebben gekregen. Lake McDonald heeft dat wel en dat is niet heel vreemd, gezien dit meer met een lengte van zestien en een breedte van 1,6 kilometer het grootste exemplaar binnen Glaciers grenzen is.

[affiliate location=”glacier-national-park” type=”ticketlinks”]

Lake McDonald is dan ook erg populair. Je vindt hier bijvoorbeeld de meest geaccommodeerde lodge van het park. Het meer is het vertrekpunt voor verschillende boottochten, trips die per paard worden afgelegd en trails als de Trail Of The Cedars.

[affiliate location=”glacier-national-park” type=”ticketlinks”]

Wild Goose Island Viewpoint
Een van de meest fotogenieke plaatsjes in Glacier National Park is Wild Goose Island Overlook. Dit uitkijkpunt laat je drie zeer schilderachtige parkonderdelen zien: Saint Mary Lake, Wild Goose Island en een serie omringende bergen waarvan sommige bijna 2,5 kilometer de lucht in rijzen. Sla hem niet over tijdens je rondreis door Montana.

[affiliate location=”glacier-national-park” type=”ticketlinks”]

Montana - PixabayGold West Country en Missouri River Country

Het noordoostelijke deel van Montana is misschien niet zo populair als de omgeving rondom Glacier en Yellowstone National Park. Het is wél het deel van The Treasure State dat het meest voldoet aan de omschrijving great wide open. Prairies domineren hier het ongetemde landschap. Elanden, herten en gaffelbokken struinen zowel binnen als buiten de grenzen van federaal beschermde natuurgebieden. Gold West County is het stuk van de staat dat niet bij Glacier, maar ook niet bij Yellowstone Country hoort. Veel reizigers komen er tijdens een rondreis door Montana toch doorheen – op weg van het ene naar het andere nationale park.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Fort Peck Dam
De Hoover Dam mag dan wel heel Vegas van stroom voorzien (waar overigens best iets voor nodig is), maar de grootste stuwdam van de VS is het niet. Fort Peck Dam in Montana mag met die eer strijken. Deze dam in het noordoosten van Montana is één van de zes dammen in de Missouri River en een van de meest bijzondere Montana bezienswaardigheden.

De bouw van dit gevaarte was in 1933 broodnodig wegens dreigende overstromingen. President Roosevelt stuurde het proces destijds hoogstpersoonlijk aan, waarmee hij 11.000 Amerikanen aan een baan hielp. De Fort Peck Dam reguleert vandaag de dag nog steeds het water. Hij is ook verantwoordelijk voor energieopwekking en de vormingen Fort Peck Lake.

Natuur

Helena-Lewis and Clark National Forest
Dit nationale bos omringt Montana’s hoofdstad Helena nagenoeg volledig. Het hoogtepunt is Gates of the Mountain. Een opvallend fotogeniek plaatsje tijdens je rondreis door Montana waarbij twee bergen worden gescheiden door de rivier Missouri.

Montana - PixabayOverige bestemmingen

Eten en drinken

Two Bit Saloon
Een favoriet onder de lokale bevolking: dat is Two Bit Saloon in het historische plaatsje Gardiner. Je vindt er live muziek, goedkope drankjes en karaoke.

Las Palmitas
Fan van de Mexicaanse keuken? Ga dan naar Las Palmitas in West Yellowstone. Verwacht echter geen fancy restaurant of een mooie herberg. Las Palmitas is een simpele food truck, maar wel een met de beste Tex-Mex-items in de omgeving van Yellowstone.

Montana - PixabayMontana bezienswaardigheden: Going-To-The-Sun Road

De Going-To-The-Sun Road door Glacier National Park is een van de populairste Montana bezienswaardigheden onder nationale en international toeristen. De tocht van tachtig kilometer gaat langs alle hoogtepunten van het spectaculaire park. Je ziet onder meer de gletsjers waarnaar het park is vernoemd, maar ook felblauwe meren en woeste wateren. Het enige nadeel is dat de weg relatief gezien niet heel vaak open is. De Going-To-The-Sun Road is alleen berijdbaar van juni tot en met oktober en soms wordt zelfs deze periode, wegens weersomstandigheden, ingekort.

Montana - PixabayRondreis Montana: Montana’s Highway 2

Een groot deel van de wegen die je tijdens je rondreis door Montana tegenkomt, gaat door ruige en onherbergzame gebieden. Highway 2, bijvoorbeeld. De trip slingert van de plaatsjes Butte naar Three Forks. Hij staat bekend als een van de gevaarlijkste road trips van The States. Dit vanwege de bochten, maar ook dankzij de relatief hoge maximumsnelheid én het feit dat het ongeveer tachtig minuten rijden is naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Een van de meer intrigerende Montana bezienswaardigheden.

Montana - PixabayPraktische info

De tijd in Montana

De tijd in Montana scheelt acht uur met die van Nederland. Het is er twaalf uur eerder.

Het weer in Montana

Het weer in Montana ziet er per maand zo uit.

Januari
Rond de 0 graden Celsius
Bijna geen neerslag

Februari
Rond de 5 graden Celsius
Bijna geen neerslag

Maart
Rond de 5 graden Celsius
Bijna geen neerslag

April
Rond de 10 graden Celsius
Bijna geen neerslag

Mei
Rond de 20 graden Celsius
Weinig neerslag

Juni
Rond de 25 graden Celsius
Weinig neerslag

Juli
Rond de 30 graden Celsius
Weinig neerslag

Augustus
Rond de 30 graden Celsius
Weinig neerslag

September
Rond de 20 graden Celsius
Bijna geen neerslag

Oktober
Rond de 15 graden Celsius
Bijna geen neerslag

November
Rond de 5 graden Celsius
Bijna geen neerslag

December
Rond de 0 graden Celsius
Bijna geen neerslag

[affiliate location=”montana” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”montana” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”montana” type=”ticketlinks”]