Canada Only

San Francisco viert 4/20: dé feestdag ter ere van de cannabisplant

San Francisco I
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Op 20 april strijden de hippies vóór een algemene legalisering van marihuana.

door Boy Tijbosch

Hoewel er in de staten Alaska, Colorado en Washington tegenwoordig legaal geblowd mag worden, heerst er in Californië nog altijd een verbod op het gebruik van marihuana voor niet-medicamenteuze redenen. Op 20 april hebben veel Amerikanen daar maling aan. Vooral op Hippie Hill, een deel van het Golden Gate Park in San Francisco. Hier verandert de schone lucht vandaag in een grote, groene rookwolk – veroorzaakt door de duizenden hippies en stoners die er komen protesteren tegen het verbod op cannabis.

De grote overschrijding leidt ertoe dat de lokale politie lijdzaam moet toezien hoe de regel letterlijk in rook opgaat. Daar staat tegenover dat het jaarlijks terugkerende evenement relatief weinig problemen veroorzaakt. Vechtpartijen zijn zeer zeldzaam, de menige ruimt zelf de boel op en de aanwezige agenten worden gerespecteerd. Het motto: beter blowen dan oorlog voeren. Een concept dat ruimschoots wordt nageleefd.

San Francisco is niet de enige plaats waar 4/20 wordt gevierd. Ook in Boulder, Colorado komen grote groepen bijeen, hoewel het hier sinds de legalisering meer gaat om een vreedzaam samenzijn dan een daadwerkelijk protest. Daarnaast is de dag overal in het land een reden om er nog eens eentje op te steken – of dat nu verboden is of niet.