Canada Only

Sea World ligt onder vuur. Check hier waarom!

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het park bood bezoekers de kans om via Twitter vragen te stellen over de verzorging van orka's, maar dat ging niet helemaal zoals verwacht.

door Boy Tijbosch
via Ben's Orlandotips


Een gedeukt imago. De pretparken van Sea World (met vestigingen in Orlando, San Antonio en San Diego) hebben er al tijden mee te maken. Iets dat niet in de laatste plaats is veroorzaakt door de reportage Blackfish uit 2013, waarin de soms erbarmelijke leefomstandigheden van de kenmerkende orka's werden getoond. Sindsdien probeert Sea World het een en ander te herstellen. Een recente Twitter-campagne, waarbij gasten de kans kregen vragen te stellen over de 'gedomesticeerde' vissen, is hier een goed voorbeeld van.

BOZE REACTIES

De goede bedoeling van het park zette echter kwaad bloed bij de vele tegenstanders. De reacties zagen er ongeveer zo uit:

'Kunt u uitleggen waarom er 62's orka's zijn gestorven?'
'Als je dertig jaar in een badkuip zit, denk je dan niet dat je een beetje psychotisch zou worden?'
'Ik zal Sea World altijd steunen vanwege het geweldige werk dat ze doen voor alle dieren die ze helpen om terug te keren naar de natuur'

Veel van dit soort passages zijn afkomstig van activisten namens dierenrechtenorganisatie PETA, een initiatief dat inmiddels heeft gereageerd op de situatie. Volgens woordvoerder David Perle is PETA 'blij met de spontane en massale reactie van het publiek, maar zijn ze niet verrast'. Ook Sea World heeft geantwoord. Volgens hen zijn de reacties afkomstig van mensen die 'duidelijk het proces wilden overweldigen om diegenen te intimideren die oprecht nieuwsgierig waren'.

'NIET SLIM'

Buitenstaanders reageerden ook op de spraakmakende campagne. Denise Lee Yohn, auteur van het boek What Great Brands Do, noemt de actie van van Sea World 'onhandig'. 'Het is geen slimme zet', aldus Yohn. 'Bij de lancering van een social-media-campagne hou je altijd in gedachten dat het tweerichtingsverkeer is.' Joe Couceiro, de Chief Marketing van het pretpark, is het niet met haar eens. 'Wanneer je het vragen stellen iets te veel openstelt, opent het de deur voor anderen die komen profiteren.'

Het gedeukte imago van Sea World lijkt voorlopig nog niet te zijn hersteld. Wat vind jij van Sea World en de situatie eromheen? Laat het ons weten via Facebook!


Foto's: Anneloes Keunen/Amerika Only