Canada Only

Dit is de Seattle Underground: een historisch stadscentrum onder het huidige Seattle

Space Needle - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het oorspronkelijke Seattle werd in 1889 tijdens een brand verwoest. Sommige delen van die stad zijn echter nog steeds te bezoeken.

Seattle mag nu dan een van Amerika’s modernste steden zijn, maar dat is weleens anders geweest. The Emerald City bestond in een ver verleden namelijk grotendeels uit houten panden.

Niet heel brandveilig, nee. Toen een onoplettende bouwvakker een gasexplosie veroorzaakte, moest het complete zakencentrum eraan geloven. The Great Seattle Fire verwoestte meer dan 31 blokken van de eigenlijke stad.

[themify_layout_part id=34680]

Hoe is de Seattle Underground ontstaan?

In de nasleep van de brand ontwikkelde Seattle logischerwijs nieuwe bouwvoorschriften. Alle nieuwe panden moesten verplicht van steen worden gebouwd.

Daarnaast besloot men de stad letterlijk op te hogen – uit de moerassige ondergrond. Men voegde keermuren langs de straten toe en bouwde winkels en bedrijven op de eerste en soms zelfs tweede verdieping van de overgebleven structuren.

Hierdoor ontstond de Seattle Underground. Een soort stad onder een stad – en een thuishaven voor verslaafden, prostituees en gangsters.

[themify_layout_part id=34170]

Kan ik de Seattle Underground bezoeken?

De gangsters zijn inmiddels verdwenen, maar de Seattle Underground bestaat nog steeds. Het is zelfs mogelijk om hier – onder begeleiding – rond te lopen. 

Dat is het directe gevolg van ene Bill Speidel. Hij wilde het oorspronkelijke Seattle zo graag behouden dat hij in 1965 startte met rondleidingen door de Underground.

Anno nu zijn er verschillende bedrijven die dit soort tours organiseren. Ze bieden allemaal een nét iets andere take op de Underground, maar je ziet telkens hetzelfde: de stoepen en straten die ooit Seattle waren, maar ook verschillende bedrijven uit het oude Downtown. Daaronder vallen onder meer een hotel en een saloon.

[themify_layout_part id=37739]

Waar vind ik zo’n rondleiding?

De oorspronkelijke tour van Bill Speidel vertrekt vanaf Doc Maynard’s Public House in het stadspark Pioneer Place Park. Het vertrekpunt is te herkennen aan de hier aanwezige totempaal.

Bron: Atlas Obscura

[themify_layout_part id=34047]