Canada Only

SeaWorld maakt historisch besluit: ‘Géén orkashows meer’

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Ben Zwaan

SeaWorld heeft op donderdag 17 maart 2016 een voor het bedrijf historisch besluit bekend gemaakt: de parken stoppen met onmiddellijke ingang met het fokken van orka's. Dat houdt in dat orkashows binnen een aantal jaren zijn verdwenen en vervangen door nieuwe, verantwoorde attracties.

De orkashows stoppen volgend jaar in het San Diego-filiaal. Daarna volgen San Antonio en, in 2019, Orlando. Het bedrijf heeft aangegeven ook geen wilde walvisachtigen naar het park te halen. Dat betekent dat de huidige generatie orka's de laatste in SeaWorld is. Het huidige aantal orka's (waarvan er één, Takara, zwanger is) blijft tot het moment van overlijden in de parken wonen.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

BLACKFISH

Het besluit lijkt het einde te worden van een jarenlang gevecht tussen SeaWorld en tegenstanders van het houden van orka's in bassins. De verontwaardiging kwam op gang na de documentaire Blackfish, waarin een vernietigend portret over SeaWorld werd gemaakt. De gevolgen hiervan waren dalende bezoekersaantallen, verlies van sponsors en een verzwakte aandelenkoers. Het lijkt er nu op dat SeaWorld de handdoek in de ring heeft gegooid.

'Als de samenleving het standpunt over het houden van orka's blijft veranderen, verandert SeaWorld mee', zegt Joel Manby, president en CEO van SeaWorld Entertainment Inc. in een verklaring. Manby kondigde daarnaast een partnerschap aan met de Humane Society, die het besluit prezen. 'SeaWorld's besluit voor het einde van het fokken van orka's is een lang gekoesterd doel van vele belangenorganisaties', aldus Wayne Pacelle van de Humane Society. 'We bewonderen het bedrijf voor het maken van deze beslissing. Vanaf vandaag beginnen we samen met het werken aan oplossingen betreffende een grot aantal dierlijke onderwerpen.'


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen


DE AMERIKA-QUIZ!

Is Amerika jouw favoriete vakantieland en weet jij alles over de USA? Doe dan mee met De Amerika-Quiz op 3 april! Een dag vol spannende vragen, mooie prijzen en vooral héél véél Amerika!

Aanmelden?

Stuur een mailtje met daarin jouw teamnaam én het aantal deelnemers naar info@AmerikaOnly.nl óf app naar 06 41 31 07 71. Je ontvangt dan informatie over de betaling en je tickets.

Zaal open: 12:00
Aanvang: 12:30-15:00
Deelname + 2 consumpties: €10 p.p.

Locatie:

De Nozem en de Non
A. Verherenstraat 1
1961 GD Heemskerk

Maximaal vier personen per team.
Wees er snel bij: vol = vol!