Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Slaap lekker! Dit dorpje in Alaska ziet pas op 23 januari 2019 weer daglicht

Vlag
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Utqiaġvik, Alaska is Amerika’s meest noordelijke stadje en de 4400 inwoners moeten het voorlopig even zonder zonlicht doen.

Afgelopen zondag was namelijk het begin van de jaarlijkse 65 zonloze dagen. En dat allemaal vanwege het fenomeen poolnacht: een periode van donkerte die alleen voorkomt in plaatsen binnen de poolcirkels.

‘Van half november tot eind januari stijgt de zon niet ten noorden van de poolcirkel’, meldt Weather.com. ‘Dit vanwege de scheefstand van de aarde.’

Complete duisternis

Moeten de inwoners van Utqiaġvik, een dorpje dat ook wel Barrow wordt genoemd, het dan écht twee maanden zonder zonlicht stellen? Niet helemaal. Ze krijgen nog een klein beetje hulp van een ander fenomeen dat de Amerikanen civil twilight noemen. Civil twilight treedt op wanneer de zon zes graden onder de horizon is en nét genoeg licht creëert om iets te zien. Deze schemering duurt nu zes uur per nacht, maar neemt eind december af tot een luttele drie uur.

Alleen maar zon

Zodra het 23 januari 2019 kan Utqiaġvik zich opmaken voor andere bizarre omstandigheden. Vanaf mei is het er namelijk tachtig dagen licht.

Naar Alaska? Laat je hier verder inspireren!

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Luigi (@luigispcrew) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Fronteira Online (@fronteiraonline) op