Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Spoonbridge and Cherry: een van Amerika’s meest opmerkelijke kunstwerken

Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het moderne werk Spoonbridge and Cherry staat middenin het centrum van Minneapolis, Minnesota en is al jarenlang een favoriet onder locals én toeristen.

Wie in Amerika is geweest, weet ongetwijfeld dat je daar niet verbaasd hoeft te zijn wanneer je zomaar tien in de grond gestampte Cadillacs tegenkomt – of ’s werelds grootste pistachenoot

Bizarre bouwsels zijn hier, zo lijkt het soms, orde van de dag…

Spoonbridge and Cherry
Foto: Anneloes Keunen

Wat is Spoonbridge and Cherry?

Spoonbridge and Cherry past wat dat betreft prima in het rijtje merkwaardige bezienswaardigheden. Het nu iconische kunstwerk werd in 1985 hét spektakelstuk van de Minneapolis Sculpture Garden: een beeldentuin die hoort bij het Walker Art Center.  En dat is sowieso al de grootste stedelijke beeldentuin ter wereld. 

Een interessante gewaarwording, daar in Minneapolis.

Spoonbridge and Cherry
Foto: Anneloes Keunen

Wie heeft dit kunstwerk gemaakt?

Het beeld was destijds het geesteskindje van de kunstenaars Claes Oldenburg en zijn vrouw Coosje van Bruggen.

Klinkt Nederlands, niet? Dat klopt deels. Claes Oldenburg kwam uit Stockholm, maar Coosje van Bruggen was een rasechte Groningse. Ze overleden in respectievelijk 2022 en 2009.

Het duo was bij leven ook verantwoordelijk voor de beroemde verrekijkeringang van het reclamebureau Chiat/Day uit Los Angeles en, iets dichter bij huis, het kunstwerk Flying Pins in Eindhoven. Ze hebben ook gewerkt aan meerdere sculpturen in het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum. 

Spoonbridge and Cherry
Foto: Anneloes Keunen

Wat moet het voorstellen?

We snappen het wanneer je zoiets hebt van – een lepel en een kers? Wat hebben die met elkaar te maken?

Daarvoor moet je eerst begrijpen wat voor kunst Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen precies maakten: uitvergrotingen van alledaagse objecten, eten en drinken. 

Waarom dan een lepel? Dat was een ideetje van Oldenburg. Die tekende namelijk altijd al lepels: een vreemde gewoonte die hij ergens in de jaren zestig had opgepikt.

De kers was het idee van zijn vrouw. Zij dacht dat dit wat meer leven zou toevoegen aan de lay-out van de beeldentuin – hoewel wij denken dat het spreekwoord cherry on top hier ook iets mee te maken heeft.

Fun fact: de kers functioneert ook als fontein. Het water komt terecht in het water onder het kunstwerk. Deze plas water is overigens gevormd als een zaadje van een lindeboom. Het kunstenaarsduo wilde hiermee aandacht vragen voor de nabij geplaatste bomen.

Spoonbridge and Cherry
Foto: Courtesy of Walker Art Center via Explore Minnesota

Waar vind ik Spoonbridge and Cherry?

Wil je dit kunstwerk, en de rest van de Minneapolis Sculpturen Garden van het Walker Art Center, zien? Dat kan. Spoonbridge and Cherry is een écht icoon in de stad waar de locals dol op zijn. Toen het tijdens een protest in 2012 werd gevandaliseerd, werd dat ook niet in dank afgenomen.

Het adres: 14357 Loring Greenway in Minneapolis, Minnesota. Je kunt voor een klein bedrag naast de beeldentuin je auto kwijt.

Bron: Atlas Obscura

[themify_layout_part id=42364]

[themify_layout_part id=34047]