Canada Only

Staat New York binnen 100 jaar onder water?

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De kans is aanwezig dat NYC er in de toekomst héél anders uitziet…

door Boy Tijbosch


Vliegveld LaGuardia is momenteel een van de meest gebruikelijke manieren voor reizigers om New York in te komen. Maar over honderd jaar heeft men wellicht meer aan een opblaasboot, simpelweg omdat de incheckbalies alleen nog maar worden gebruikt door verdwaalde vissen. Het waterpeil rondom New York stijgt en dat is met name een probleem voor plaatsen die direct aan het water liggen. Zoals LaGuardia.

De ontdekking komt voort uit een onderzoek van de Cornell University en de Columbia University. Hierin is aangetoond dat het smelten van de ijskappen rondom Antarctica en Groenland de zeespiegel sneller doen stijgen dan ooit. Dat is vanzelfsprekend voor de hele wereld een probleem, maar in New York kan het water aan de oostkant van Manhattan met twee meter stijgen. Daardoor komen de woningen van maar liefst 500.000 New Yorkers in gevaar en kan de schade oplopen tot zo'n honderd miljoen dollar.

Daniel Zarrilli, directeur van het Office Of Recovery And Resiliency, heeft via een statement laten weten blij te zijn met het onderzoek. Hij noemt de resultaten essentieel tijdens het zoeken naar oplossingen voor het ontstane probleem. Met andere woorden: nu kan er nog wat aan gedaan worden, zodat reizigers in 2115 méér zien dan alleen de kroon van het Vrijheidsbeeld.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen