Afrika OnlyCanada Only

Naar New York? Sla de Charging Bull niet over!

Standbeeld stier New York
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het standbeeld van een stier in New York staat middenin New Yorks Financial District en wordt – en dat is écht waar – veel bezocht door toeristen die in de rij staan om zijn ballen vast te houden.

New York City heeft, zoals je weet, absoluut geen gebrek aan wereldwijd bekende iconen, zoals het Empire State Building en het Vrijheidsbeeld.

Wat ons betreft, mag dit meer dierlijke fenomeen best in dat rijtje aansluiten. Je ziet tenslotte niet elke dag een bronzen sculptuur van meer dan drieduizend kilo…

Standbeeld stier New York
Boy Tijbosch |

Standbeeld van een stier in New York: waar komt de Charging Bull vandaan?

Hoewel de Charging Bull in eerste instantie een simpele stier lijkt, heeft het beeld wel degelijk een bijzondere achtergrond.


Dat begint allemaal bij Arturo Di Modica: een kunstenaar uit Sicilië die in Italië al flink wat furore had gemaakt voordat hij in 1970 naar New York kwam. Daar aangekomen ging hij verder met waar hij goed in was: het maken van enorme sculpturen. Dat deed hij vanuit zijn nieuwe studio in wat nu de wijk SoHo is.

Terwijl op 19 oktober 1987 de beurscrash van Wall Street plaatsvond, begon Di Modica met het werken aan de Charging Bull. Hij pompte $360.000 van zijn eigen geld in het gevaarte. Het doel hierachter was tweeledig. Hij vond enerzijds dat hij iets terug moest geven aan het land dat hem zo welkom had ontvangen. Anderzijds wilde hij New York inspireren om sterker uit de beurscrash te komen. Vandaar de stier: die stond en staat symbool voor wilskracht.

Standbeeld stier New York
Boy Tijbosch |

Waarom staat het beeld op deze plek?

Wie de Charging Bull heeft gezien, heeft waarschijnlijk opgemerkt dat het beeld weliswaar in New Yorks Financial District, maar niet langs Wall Street staat.

Dat heeft te maken met de bizarre manier waarop het beeld destijds is opgeleverd. Di Modica plaatste de Bull zelf voor de deur van de New York Stock Exchange – bij wijze van een cadeautje. Een beetje marketing in de guerrilla-stijl, zeg maar.

Maar de Stock Exchange moest niets van de gift weten en belde zelfs de politie, waarna de Charging Bull werd verwijderd.

Dat was echter tegen het zere been van verschillende locals die het cadeautje wél wisten te waarderen. Het New York Department of Parks and Recreation was het daarmee eens en plaatste de Bull uiteindelijk op zijn huidige locatie.

Standbeeld stier New York
Boy Tijbosch |

Standbeeld van een stier in New York: waar vind ik de Charging Bull?

Die locatie is de Bowling Green op de kruising van Broadway en Battery Place. Het beeld is gratis te bekijken, maar het kan er wel behoorlijk druk worden. Wie een foto wil maken zonder al te veel toeristen erop, kan het beste zo vroeg mogelijk komen.

Oh – en dat van die ballen aanraken? Dat schijnt in bepaalde culturen financiële voorspoed op te leveren, is ons verteld. Dat moeten we maar eens proberen, dan.

Naar Amerika? Gebruik onze checklist!

Boek een pakketreis (vlucht + hotel + auto) óf regel het zelf. Kijk in dat geval hier voor vliegtickets, hier voor hotels en hier voor auto’s!

Regel je tickets voor bezienswaardigheden

Wil je iets leuks doen in Amerika? Check hieronder de mogelijkheden!

Webshop

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Blauw)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Turquoise)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Zwart)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Stories, Vol. 1

Amerika Stories, Vol. 1 is een verhalenbundel voor USA-reizigers en -liefhebbers. We nemen je mee naar San Francisco...
Meer artikelen