Afrika OnlyCanada Only

Zoek

State Route 1: de All-American Highway

Highway 1 tips
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Vrijwel ieder artikel over de fraaiste autoroutes ter wereld neemt ‘m in het bestand op: de State Route 1 in Californië. Een rit langs de kust, wegens vele haarspeldbochten allicht niet bedoeld voor zwakke magen. Maar voor degenen die er wél in slagen alles binnen boord te houden: wat een adembenemend mooie weg.

Golden Coast

De westkust van de Verenigde Staten verkennen is onmogelijk zonder minimaal een klein stukje langs de daadwerkelijke kuststroom te karren. En er bestaat geen betere manier om dit te doen dan op de Pacific Coast Highway, Highway 1, de All-American Highway of – zoals wij ‘m vandaag noemen – State Route 1. State Route 1 bevindt zich tussen San Francisco en Los Angeles. Het is een méér dan uitstekend alternatief voor reizigers van en naar een van deze steden die eens iets anders willen zien dan de Interstate. Zoals steile kliffen, wilde zeeën en scherpe bochten. Jep, omschrijven is lastig: je moet de route hebben gezien wil je een échte impressie krijgen.

Big Sur

De State Route 1 loopt dwars door diverse indrukwekkende natuurgebieden. Big Sur is er één van. Het gebied is rijk aan kliffen en biedt reizigers meerdere uitzichten over de oceaan. Bovendien beschikt het bos over de enige watervallen aan de Californische kust, gelegen in het Julia Pfeiffer Bruns State Park. Oh, vergeet ook Point Sur Lightstation niet, voor een verhelderende blik op de geschiedenis van dit ruige gebied.

Roadside attractions

Zoals bij wel meer Amerikaanse routes het geval is, is ook de State Route 1 rijkelijk voorzien van attracties langs de weg, de zogenaamde roadside attractions. Zoals het dorpje San Simeon, dat met haar paar straten nauwelijks een dorp genoemd kan worden. ’t Is echter wel thuis voor Hearst Castle, een Mediterraans kasteel hoog in de bergen. Vanaf hier heb je helemaal een goed uitzicht over de zee én de aanwezige zeeolifanten die het imposante gebied hun thuis noemen. Het nabijgelegen Cambria is iets groter en daarom geschikt voor een eventuele overnachting. Heb je géén stop nodig, volg de route dan naar haar eindpunt in Morro Bay. Een plaatsje dat je niet kunt missen wegens de aanwezigheid van Morro Rock, een vulkanische rots van zo’n 23 miljoen jaar oud.

Heb jij de State Route 1 ooit gereden? Laat het ons hieronder weten óf reageer via Facebook!