Canada Only

Een van de coolste bruggen van Amerika: de Stone Arch Bridge in Minneapolis

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Omdat het de enige stenen, boogvormige brug over de Mississippi is, maar vooral omdat je hiervandaan écht een gaaf uitzicht over de skyline van de stad hebt. Mis de Stone Arch Bridge in Minneapolis niet!

Even terug naar 1880.

In die periode groeide Minneapolis nét uit tot een bruisende stad in de staat Minnesota, met grote bedrijven aan beide zijdes van de Mississippi River.

Dat zorgde echter ook voor de nodige problemen. Minneapolis had tenslotte maar één brug om zowel goederen als personen van de ene naar de andere kant van het water te krijgen. Dat was de Hennepin Avenue Bridge – en die werd zóveel gebruikt dat het bijna gevaarlijk werd.

Kortom: er moest iets nieuws komen. En dat kwam er – mede dankzij de inspanningen van een spoorwegtycoon genaamd James J. Hill. Drie jaar later, in 1883, was de Stone Arch Bridge een feit.

Stone Arch Bridge Minneapolis
Foto: Anneloes Keunen

Wat is de Stone Arch Bridge in Minneapolis?

De Stone Arch Bridge begon zijn loopbaan als een granieten brug met in totaal 21 stenen bogen. Hij was destijds uitsluitend bedoeld voor treinverkeer.

Dat uiterlijk veranderde door de jaren heen meermaals. Vooral in 1961, toen er een dam werd gebouwd en twee bogen plaats moesten maken voor een stalen structuur.

Het meest ingrijpende moment voor de Stone Arch Bridge vond echter plaats in 1978. In dat jaar trok de laatste passagierstrein over de brug en transformeerde het fenomeen langzaam naar het exemplaar dat het vandaag de dag is.

Stone Arch Bridge Minneapolis
Foto: Anneloes Keunen

Wat is er te zien?

De huidige versie van de Stone Arch Bridge wordt gekenmerkt door groenstroken, fietspaden en allerlei plekken om te zitten. Hij wordt uitsluitend gebruikt door voetgangers en fietsers en is daarmee een oase van rust in het nog steeds erg drukke Minneapolis.

In de zomer wordt de Stone Arch Bridge ook gebruikt voor festivals, vuurwerkshows en wandeltochten.

Maar het is vooral het geweldige uitzicht vanaf de brug dat hem zo populair maakt onder zowel locals als toeristen. Je hebt hiervandaan een uitstekende view op de skyline van Downtown Minneapolis, maar ook op de St. Antony Falls, het Guthrie Theater en de Old Mill Ruins. 

Een geweldige plek, vinden wij.

Stone Arch Bridge Minneapolis
Foto: Mike Krivit Photography (Courtesy Meet Minneapolis) via Explore Minnesota

Hoe kom ik bij de Stone Arch Bridge in Minneapolis?

Zien? Dan moet je in het centrum van Minneapolis zijn. 

Het adres is 123 SE Main Street in Minneapolis, Minnesota.

Bron: Atlas Obscura

[themify_layout_part id=42364]

[themify_layout_part id=34047]