Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Zien: de Texaanse Cadillac Ranch langs de Route 66

Cadillac Ranch - Unsplash
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De Cadillac Ranch, bestaande uit tien bruut in de grond gestampte Cadillacs, is een ultieme ode aan de Amerikaanse autoindustrie.

Het is mogelijk het bekendste, maar ook het meest bizarre kunstwerk van de Verenigde Staten. Je ziet tenslotte ook niet iedere dag zóveel rijkelijk van graffiti voorziene Cadillacs, half begraven in een stoffig Texaans veld.

[themify_layout_part id=34966]

Waar komt de Cadillac Ranch vandaan?

Toch is dat precies wat de Cadillac Ranch is. Ideetje van ene Stanley Marsh 3 – hij heette echt zo, omdat hij de Romeinse cijfers III te pompeus vond. Hij schakelde het kunstcollectief The Ant Farm uit San Francisco in om de sculptuur te realiseren en dit was het resultaat. 

Een ode aan de autoindustrie, zo zeggen de initiatiefnemer en uitvoerders gezamenlijk. Vandaar dat de Cadillacs eenzelfde hellingshoek hebben als de Piramide van Cheops.

[themify_layout_part id=34170]

Kan ik dit kunstwerk bezoeken?

De Cadillac Ranch is altijd open voor bezoek. Er staat weliswaar een soort van hek, maar dat lijkt haast een sierobject te zijn.

Zoals je inmiddels weet en ziet, zijn de wagens flink voorzien van graffiti. Het is de bedoeling dat je hier als bezoeker een extra laag aan toevoegt. Je mag zelf verf meenemen, maar kunt ook een van de bijna altijd aanwezige spuitbussen op de grond gebruiken.

Soms wagen de beheerders van de Cadillac Ranch zich zelf ook aan zo’n verfsessie. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2005. De auto’s werden toen helemaal roze geverfd – voor slachtoffers van borstkanker. De auto’s zijn ook weleens compleet geelblauw gemaakt om een overleden vriend van Marsh te eren.

Let wel: het bekladden van nabije verkeersborden en dergelijke wordt niet gewaardeerd. Het gerucht gaat zelfs dat Marsh ooit wat mensen in een naburig kippenhok opsloot die dit tóch probeerden.

[themify_layout_part id=37739]

Waar vind ik de Cadillac Ranch?

De Cadillac Ranch ligt langs de I-40 tussen Exit 60 en Exit 62. Hij ligt óók aan de officiële Route 66. De meeste reizigers zien de wagens daardoor tijdens een roadtrip over de Moeder der Wegen.

Tot slot: hou er rekening mee dat het gebied in een behóórlijke modderpoel kan veranderen wanneer het heeft geregend.

Bron: Atlas Obscura

[themify_layout_part id=34047]