Canada Only

The Weather Channel – Amerikaans weer verenigd

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Via Buienradar ziet Nederland lijdzaam toe hoe het weer iedere dag opnieuw tegenvalt. Amerikanen hebben daarvoor The Weather Channel, een televisiekanaal puur voor de weersomstandigheden. Afgestemd op regio’s en 24/7 available. Zelfs tijdens orkanen blijft TWC bij je, tot het écht niet meer mogel

Komst en uitbreiding

’t Is niet nieuw, het idee voor een 24-uurse weersdienst. Landmark Communications, het bedrijf achter The Weather Channel, bedacht het concept in 1982. Het duurde even voor het kanaal daadwerkelijk in miljoenen huishoudens werd geïntroduceerd. Pas tien jaar later wist men van het lokale karakter af te komen. Sindsdien is het een waar merk waar menig Amerikaan niet meer zonder kan.

Zodoende heeft The Weather Channel ingespeeld op de wensen van de kijker, hoewel dit ook leidde tot de meest uiteenlopende uitbreidingen. Zo bestaat er Weather Channel For Kids, waar kleuters van alles leren over de meteorologie. Ook zendt het kanaal niet slechts weerberichten uit, maar worden episodes afgewisseld met specials over spectaculaire stormen en complete speelfilms over het milieu. Zelfs de liftmuziek die tussen de uitzendingen door wordt gedraaid is populair en wordt massaal gedownload.

Iets voor NL?

Plannen zijn er vaag geweest, maar vooralsnog lijkt The Weather Channel geen voet op Europese bodem te zetten. Wél wordt er via de website gelinkt naar onder andere de Nederlandse temperatuur, maar goed – dat is bedoeld voor de Amerikanen die hier vakantie komen vieren. Vooralsnog zit Holland met Piet Paulusma opgescheept. Op z’n tijd ook vermakelijk.

Opmerkelijke momenten

Wanneer je ieder moment uitzendingen maakt, gaat er wel eens wat mis. Voornamelijk de verslaggeving gaat soms letterlijk en figuurlijk de mist in. Jim Cantroe – presentator voor TWC – bleef echter fier overeind:

Wat Cantroe lukte, liep voor zijn collega’s anders af. Hurricane Ike verwees deze verslaggever linea recta naar een naburig struikgewas. Wat wil je ook, met een orkaan van categorie vier.

Ook Al Roker kon wel wat hulp gebruiken tijdens de verslaggeving van Hurricane Katrina in New Orleans. Slechts een toevallig aanwezige vuilnisbak kon hem helpen. Zo werd ternauwernood voorkomen dat Roker een metalen staaf op z’n klets kreeg, nota bene geworpen door Katrina zelf.

Soms komt The Weather Channel weinig geloofwaardig over. Bijvoorbeeld wanneer   mensen – al dan niet zonder kleren – achter je dansen, tijdens een zogenaamde zware storm. Dan valt de windkracht blijkbaar toch mee.

Ook vanuit de veilige studio kan er het een en ander misgaan. Deze weerman had schijnbaar iets verkeerds gegeten. Hij ziet er in ieder geval niet helemaal goed uit.

Lees ook

Lijkt ’t je wat, The Weather Channel in Nederland? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook!