Afrika OnlyCanada Only

Top 10: dit vinden wij de leukste pretparken van Orlando!

Orlando FOX Verre Reizen van ANWB - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Orlando, Florida is de officieuze pretparkenhoofdstad van de wereld. Disney World alleen al is goed voor vier verschillende themaparken – en dan hebben we het nog niet eens gehad over alle waterparken, hotels en andere bestemmingen die je binnen de grenzen van dit resort vindt. Het liefst bezoek je ze natuurlijk allemaal, maar we kunnen het ons voorstellen dat je reisbudget niet oneindig is. Daarom hebben we dit lijstje gemaakt: een opsomming van alle parken in Orlando, gesorteerd van leuk naar allerleukst. Staat jouw favoriet er ook bij?

10. Fun Spot America

Mocht je geen zin hebben om meer dan honderd euro neer te leggen voor de parken van Universal Orlando Resort en Disney World, dan is Fun Spot America wellicht een prima alternatief. 

Je vindt deze attracties, een beetje een combinatie tussen een Hollandse kermis en een Amerikaanse fair, op twee plekken in The Greater Orlando Area: langs de US 192 en aan de International Drive. Prima bestemmingen, dachten we zo.


9. Gatorland

Gatorland is voor Orlando-begrippen een off the beaten path-bestemming. Dit kleine pretpark staat, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal in het teken van de voor Florida karakteristieke alligator. Je kunt over ze heen lopen (met een brug, welteverstaan), bekijken hoe ze worden gevoerd en een pluchen variant mee naar huis nemen. 

En tuurlijk: dit park moet het qua allure afleggen tegenover Disney World en Universal Studios, maar onaardig is Gatorland allerminst.


SeaWorld
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only

8. SeaWorld

Het imago van SeaWorld lag de laatste jaren onder vuur vanwege de controversiële orkashows. Deze voorstellingen maakten de parken, die je ook in Texas en Californië vindt, wereldberoemd, maar dierenrechtenactivisten concludeerden dat de omgang met de orka’s echt niet meer in orde was. 

SeaWorld gaf dat zelf ook toe en ging diep door het stof, maar is inmiddels weer op de weg terug. De orkashows zijn vervangen door een meer educatieve show en daarnaast volgen de uitbreidingen in dit park elkaar in rap tempo op. Attracties als de VR-achtbaan Kraken zijn zeer de moeite waard, net als alle exposities met een hoofdrol voor het allermooiste uit de zee.


Busch Gardens
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only

7. Busch Gardens

Oké – technisch gezien hoort Busch Gardens niet in dit lijstje thuis. Het park ligt namelijk in Tampa en dat is toch minstens een uur rijden vanuit Orlando. Maar omdat veel reizigers het park combineren met de parken ván Orlando – vooruit dan maar. 

Bovendien is Busch Gardens zeker de moeite waard. Het park combineert wilde achtbanen en andere thrill rides met een grote safarivlakte vol wilde dieren. 

Leuk om te bezoeken en de ideale afwisseling met de parken in en rond Disney World.


 

Universal's Islands Of Adventure
Foto: © 2014 Universal Orlando Resort

6. Universals Islands Of Adventure

Island Of Adventures is het tweede themapark van het Universal Orlando Resort en thuis voor wat wij de op één na beste attractie van Orlando vinden: Harry Potter and the Forbidden Journey. Deze perfecte uitgewerkte tocht door de wereld van Harry Potter ligt in het parkdeel The Wizarding World of Harry Potter, waar je onder meer replica’s van Zweinsveld én Zweinstein vindt.

Is er meer? Ja – er is meer. Attracties als The Amazing Adventure of Spider-Man bijvoorbeeld, hoewel het de vraag is of die nog lang blijven staan: Disney heeft namelijk de rechten van Marvel Comics overgenomen. Universal kennende laten vernieuwingen echter niet lang op zich wachten.


Disney's Animal Kingdom 3 - David Roark via WDW News
Foto: David Roark via WDW News

5. Disney’s Animal Kingdom

Als de op één na beste attractie van Orlando volgens jullie in Universals Islands Of Adventure staat, waar staat dan de beste? In Disney’s Animal Kingdom, aldus wij.

Avatar Flight Of Passage is een van de attracties die hoort bij de Pandora-uitbreiding uit 2017 en we hebben nog nooit een rit zien die zo realistisch is, ongezien het feit dat hetgeen je doet eigenlijk helemaal niet kan: een vlucht maken op de rug van een zogenaamde Banshee. 

Daarmee willen we overigens niet de rest van het park tekort doen: Disney’s Animal Kingdom is een fenomenaal park waar dieren centraal staan, maar tegelijkertijd absoluut geen dierentuin. Kilimanjaro Safaris nemen je mee door een gigantisch landschap waar de meeste dieren wonen, terwijl de parkdelen Africa en Asia bizar veel gelijkenissen vertonen met dorpjes uit achtereenvolgens Kenia en Nepal.


International Flower & Garden Festival, Epcot 6 - Matt Stroshane
Foto: Matt Stroshane

4. Epcot

Als het aan Walt Disney had gelegen, was Epcot geen pretpark, maar een compleet woon- en werkproject geworden. Zijn idee voor een ideale gemeenschap is er nooit gekomen, maar het huidige park mag er ook zeker zijn. De ene helft bestaat uit futuristisch gethematiseerde attracties als Test Track en Spaceship Earth, waar de andere kant een soort wereldexpositie is. Verschillende landen hebben hier een eigen paviljoen waar je kunt proeven van de sfeer, cultuur en gerechten uit het betreffende land. 

Een unieke combinatie in een uniek park!


Universal Studios
Foto: © 2014 Universal Orlando Resort

3. Universal Studios

De Universal Studios waren tot 1999 het enige park van Universal, totdat Islands Of Adventure erbij kwam om de druk richting Disney World nog ietsje meer op te voren. 

We vinden de algemene sfeer hier iets minder dan bij de parken van de grote concurrent, maar de attracties juist beter. Bovendien wordt de aankleding in Universals parken steeds beter, zo is onder meer terug te zien in The Wizarding World of Harry Potter. Waar dit gelijknamige parkdeel in Islands Of Adventure replica’s van Zweinstein en Zweinsveld bevat, is hier de Wegisweg nagebootst.


Toy Story Land, Disney's Hollywood Studios 3 - Matt Stroshane
Foto: Matt Stroshane

2. Disney’s Hollywood Studios

Disney’s Hollywood Studios ligt ten tijde van schrijven een beetje op de schop: meerdere parkdelen worden verbouwd. Het grote resultaat daarvan moet eind 2019 zichtbaar zijn wanneer het parkdeel Star Wars: Galaxy’s Edge af is, inclusief bijbehorende attracties. 

Tot dan is Disney’s Hollywood Studios ook zeker de moeite waard. Hier staat alles in het teken van films en films maken – en attractie als de achtbaan Rock ’n Rollercoaster Starring Aerosmith en de avondshow Fantasmic! maken van de Studios wat ons betreft het op een na beste Disney-park.


Magic Kingdom - WDW News
Foto: WDW News

1. Magic Kingdom

Magic Kingdom is het hoofdpark van Disney World en in grote lijnen te vergelijken met de versies in Parijs en Los Angeles – maar aan de andere kant ook weer totaal niet. Hoewel de indeling overeenkomt, heeft Magic Kingdom een geheel eigen sfeer en blijft het park, ondanks het feit dat de andere drie Disney-parken er ook absoluut mogen zijn, dé ultieme Disney-ervaring. 

Niet missen when in Orlando!

Banner FOX, Verre Reizen van ANWB

Naar Florida?

Wil je nou enkele, of alle parken in dit rijtje zien? Check dan even het aanbod reizen van onze vrienden van FOX, Verre Reizen van ANWB. Ze bieden meerdere trips naar Florida waarbij je voldoende tijd hebt om het park van jouw keuze te bezoeken. In de meeste gevallen combineer je daarbij Orlando met andere bestemmingen in de Sunshine State. 

Het complete assortiment vind je hier!