Canada Only

Top Ten Thursday – Amerika’s engste plekken

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Of je nu wél of niet in geesten, spoken of ander gespuis gelooft: sommige huizen en gebouwen zijn gewoonweg eng. Van nature. Amerikanen weten het, want de VS kent veel van dit soort plekken. ‘t Is bijna Halloween, dus vandaag in de Top Ten Thursdays: de engste plekken van Amerika. Boe!

door Boy Tijbosch

10. Orpheum, Memphis

Little Pigtailed Mary heet ze. Da’s niet de bijzonder lelijke conciërge van dit theater. Nee, Mary is het huisspook van het Orpheum – een populair theater in Tennessee. Ze schijnt rond te zweven op de bovenste verdieping. Dat geeft Walking In Memphis toch een andere betekenis.

9. Sorrel-Weed House, Savannah

Leuk stadje, dat Savannah. Vooral voor diegene die in geesten geloven. Waarom? Het Sorrel-Weed House stikt ervan. Naar verluidt woont er nog altijd een slaaf in dit relatief oude, onbewoonde huis. ’s Avonds horen omwonenden hoe er met potten en pannen wordt gesmeten. Nachtje blijven slapen? Voor een tientje?

8. Michigan Central Station, Detroit

Voor zover bekend is er op Michigan Centraal nooit een spook, weerwolf of grijnzende clown gesignaleerd. Het verlaten gebouw is op zichzelf gewoon macaber: groot en onaangetast sinds de laatst vertrokken trein in 1988. Overigens is dit bij lange na niet het enige leegstaande complex in Detroit, anno 2013 staat zo’n beetje half Motor City vol met geabandonneerde hotels en kantoren.

7.  Disney’s Haunted Mansion, Anaheim

999 happy haunts? Gerucht gaat dat deze familieattractie in Disneyland een voorganger kent. Een versie zó eng dat er een man uit angst is gestorven. ’t Is nooit helemaal bewezen, maar het volgende is wél waar: een parkbezoekster die – tegen Disney’s wil in – de as van haar overleden zoon verspreidde over de attractie. Allemaal leuk en aardig, tot een medewerker na sluitingstijd meende een jochie te zien lopen in de verder verlaten attractie. Dus. Houd je ogen open. Misschien spot je dat duizendste spook nog.

6. Lincoln Theater, Belleville

Zijn monopolie is voorbij. The Phantom of the Opera heeft een concurrent, wonend in het Lincoln Theater in Belleville. Jup, als je hier een horrorfilm wilt zien, komt er geen scherm bij kijken. Het populaire theater werd gebouwd op de grond van een afgebrand hotel. Tijdens deze ramp kwamen meerdere mensen om. Al vanaf het begin zien en horen bezoekers onverklaarbare dingen.

5. Shades Of Death Road, New Jersey

Gebouwen zijn eng, maar soms zijn hele wegen vervloekt. Daarom kreeg een weg van zeven mijl in New Jersey de gezellige naam Shades Of Death Road mee. Volgens de legende werden hier vroeger mensen uit hun auto getrokken, vermoord om hun geld en in een nabijgelegen meer gegooid. Wat het vreemder maakt, is dat een echtpaar in de jaren ’90 foto’s van overleden mensen vond óp de weg. Da’s vrij bizar, ja. Overigens heet het bewuste meer nu Ghost Lake. Niet bijster origineel.

4. Eastern State Penitentiary, Philadelphia

Een vreselijkere opsluiting dan in Alcatraz? Dan kom je al snel hier uit. De Eastern State Penitentiary deed aan alternatieve straffen. Baden in ijskoud water, bijvoorbeeld. Vastgebonden worden aan stoelen, voor zeven dagen lang. Of armen vastbinden aan je tong. Leuk is anders en het gevang werd na verloop van tijd gesloten. Keerde de rust terug? Hell no! Toen een slotenmaker ergens in de voormalige gevangenis een slot van 140 jaar oud verwijderde, raakte hij – naar eigen zeggen – ‘overmant door een onbekende kracht’. Sindsdien zien bezoekers, de inrichting is nu een soort museum, overal vreemde verschijnselen.

3. Stanley Hotel, Estes Park

Het Stanley Hotel in Colorado inspireerde Stephen King tot het schrijven van zijn bestseller The Shining. Wat een voorstelling had die man toch. Of niet? Want het schijnt dat de accommodatie daadwerkelijk beschikt over kamers en gedeeltes die – op z’n zachts gezegd – niet helemaal zuivere koffie zijn. Red rum. Red rum. RED RUM!

2. 112 Ocean Avenue, Amityville

Weinig sympathieke vent, die Ronald DeFeo. Bracht zijn complete familie om in zijn huis in Amityville en zit daar nog steeds voor vast. De familie Lutz kocht de hierdoor leegstaande woning. Al gauw na hun intrekking leek de nieuwe heer des huizes het te begeven. Hij begon ’s nachts orgel te spelen, hoorde stemmen en zag figuren die hem opdracht gaven zijn familie om te brengen. Na zeven maanden smeerde de familie ‘m. Anno 2013 wonen er mensen in het verbouwde huis. Onder anderen de ramen – die schenen te lijken op ogen – zijn vervangen.

1. Winchester Mystery House, San Jose

Het Winchester Mystery House beschikt over een architectuur waar Piet Blom nog koppijn van krijgt. 160 kamers, gebouwd in absurde vormen en voorzien van veel comfort. Het vreemdst zijn de deuren met daarachter muren en trappen die leiden naar het plafond. De voormalige bewoonster, Sarah Winchester, liet het huis zo bouwen om de aanwezige geesten te misleiden. Nu is het een toeristische trekpleister, waar Sarah zelf ook nog wel eens langs schijnt te komen. Ze overleed in 1922.

VOLG AMERIKA ONLY OP FACEBOOK EN TWITTER!