Afrika OnlyCanada Only

Top Ten Thursdays – De tien meest waardevolle sportclubs uit de VS

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Anders dan in Europa zijn in de Verenigde Staten niet voetbal, tennis en wielrennen de populairste sporten, maar honkbal, American Football en basketbal. AmerikaOnly neemt de tien meest waardevolle sportclubs van Amerika onder de loep.

door Remco Tervoort
 

10. Philadelphia Eagles ($1,26 miljard)

Het American Footballteam uit Philadelphia bezet de laatste plek in deze lijst. Hoewel de club al sinds 1960 geen grote titel meer heeft gewonnen, is het meer dan een miljard dollar waard. Vooral eigenaar Jeffrey Lurie zal daar blij mee zijn, want hij kocht de Eagles in 1994 voor het schamele bedrag van 185 miljoen dollar.

9. New York Jets ($1,284 miljard)

Net als de Eagles kenden de Jets vorig jaar een rampseizoen. De play-offs in de NFL werden niet behaald en de clubleiding besloot zelfs om de prijzen van de dure kaarten te reduceren met 52 procent om te voorkomen dat er niemand meer naar de wedstrijden kwam kijken.

8. Houston Texans ($1,305 miljard)

De Texans zijn één van de meest winstgevende verenigingen in de NFL. Er wordt per jaar al bijna vijftig miljoen dollar binnen geharkt door de verkoop van tweehonderd luxe suites en 8.900 stoeltjes. Bovendien legde Reliant Energy een bedraag van driehonderd miljoen dollar neer om dertig jaar lang naamgever van het stadion te mogen zijn.

7. Boston Red Sox ($1,312 miljard)

De Red Sox zijn de eerste honkbalclub in deze lijst. De club uit Boston kent een grote historie en won zeven keer de World Series. Daarnaast speelde onder anderen Babe Ruth in het bekende wit-met-rode tenue en is de thuishaven van de Red Sox, Fenway Park, een begrip in de sportwereld.

6. New York Giants ($1,468 miljard)

De grote rivaal van de Eagles is één van de meest succesvolle honkbalploegen in de geschiedenis van de NFL. In 2011 werd de Super Bowl nog gewonnen door het team dat zijn stadion deelt met de Jets en daarvoor meer dan 425 miljoen dollar krijgt van MetLife.

5. Washington Redskins ($1,6 miljard)

De Redskins hebben een stadion dat plaats biedt aan 85.000 toeschouwers en is al jaren één van de best bezochte NFL-clubs. Mede dankzij de komst van Robert Griffin III in 2012 is de formatie uit Washington weer een kanshebber voor de Super Bowl. Griffin is niet alleen op het veld van waarde, zijn shirt werd op NFLshop.com het bestverkochte tenue in een seizoen ooit.

4. Los Angeles Dodgers ($1,615 miljard)

De MLB-club uit de stad van de engelen wist zes maal de World Series te winnen, maar de laatste keer was in 1988. Daarnaast is de vereniging bekend vanwege het feit dat Jackie Robinson er zijn eerste wedstrijd speelde. Robinson was de eerste donkere Amerikaan die in actie kwam in de MLB. Hij deed dat in dienst van de Brooklyn Dodgers.

3. New England Patriots ($1,635 miljard)

De Patriots zijn een van de meest populaire clubs van het land. Sinds het Glilette Stadium, dat plaats biedt aan 60.000 toeschouwers, haar deuren in 2002 opende is elk duel uitverkocht geweest. Dat is mede te danken aan quarterback Tom Brady en drie titels in vier jaar tijd (2001, 2003 en 2004).

2. Dallas Cowboys ($2,1 miljard)

The Cowboys zijn sinds 2007 al het meest waardevolle team in de NHL. Dat is vooral te danken aan de sponsorinkomsten, die het hoogste zijn van alle clubs in de hoogste Amerikaanse honkbalcompetitie.

1.    New York Yankees ($2,3 miljard)

De trotse aanvoerder van deze lijst zijn de New York Yankees. De MLB-club is waarschijnlijk de bekendste Amerikaanse sportclub en tevens de meest succesvolle honkbalclub ooit. De Yankees wonnen de World Series al 27 keer en lijken deze lijst ook de komende jaren te zullen aanvoeren dankzij een zeer lucratieve sponsordeal met Fox.