Canada Only

Top Ten Thursdays – De gevaarlijkste Amerikaanse diersoorten

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Hee, een beer. Kijk, een alligator. Hartstikke leuk en aardig, vanuit een boot, auto, vliegtuig of waar je dan ook maar in zit. Nee, Amerika is ook thuis voor diersoorten met een hap-slik-weg-mentaliteit: de echte killers. De volgende tien beesten doen het beter in pluche uitvoering.

[affiliate location=”amerikaalgemeen2″ type=”amerikanl”]

 

door Boy Tijbosch

10. FIRE ANTS

Fire ant = rooie mier. Zo’n negen miljoen Amerikanen worden jaarlijks gebeten door deze kleine rotzakken. Een keer bijten leidt al tot een serie jeukende bulten. Niet erg? Het gaat wel om de beet van een heel klein diertje. Laten we het zo stellen – als een beer je zo kan prikken, verandert je hele lichaam in een grote bult. Even ter vergelijking.

9. SLANGEN

Slangen komen overal in de Verenigde Staten voor en eten van alles: ratten, konijnen en zelfs honden. In principe vermijden ze mensen, maar dan moet je ze niet storen. Daaronder valt ook het per ongeluk weghalen van een steen waar net een slang achter ligt te zonnen. Sinds kort komen de beesten ook voor in de Wal-Mart. Op de tuinafdeling werd onlangs een man gebeten die een slang aanzag voor een stok. Gelukkig verkopen ze er ook brillen.

8. MOUNTAIN LIONS

Amerikanen noemen de poema ook wel mountain lion. Lijkt qua uiterlijk een beetje op een huiskat, maar dan acht keer groter. En het ergste van alles: je kunt er – tijdens een confrontatie – weinig tegen doen. Rennen, vluchten, je als dood voorhouden: het motiveert Poes alleen maar méér om je kop eraf te trekken. Wat wel helpt? Schreeuwen. Echt waar. Probeer maar in de spiegel.

7. SPINNEN

Spinnen leven overal in de USA. Aan bomen. In struiken. In de kast van je hotelkamer. De meeste Amerikaanse spinnen zijn niet giftig en kunnen niet springen. Dat betekent dat een directe confrontatie zeldzaam is, tenzij je onverhoopt met je hoofd in een web belandt. Zorg er ten minste voor dat de Zwarte Weduwe – huizend in bijvoorbeeld de Great Smoky Mountains – nóóit in je schoen terecht komt.

6. COYOTES

Remember Will. E. Coyote? Het altijd pech hebbend stripfiguur uit de Looney Tunes? Kom in de wildernis een coyote tegen en er is iemand anders die van weinig geluk spreekt. De beesten vangen een prooi door hen tegen de grond te werken en in de nek te bijten. Ze leven vooral in het Zuidwesten, maar worden sporadisch gespot in centraal gelegen staten als Illinois. Laten we stellen dat ze overal kunnen aarden. Ja, ook in campers.

5. OCEAN WHITE TIPS

Een vin boven het water van de Golf van Mexico? Maak je niet druk, het gaat in veel gevallen om een dolfijn. Tenzij er zigzaggende bewegingen bij komen kijken. Dan moet je maken dat je wegkomt, voor je belandt in een reality-variant op Jaws. Slachtoffers van een haaienbeet overleven de aanval meestal wel, maar ja. Een hap uit je zij doet zeer.

4. ALLIGATORS

Florida’s favoriet! In eerste instantie bestaat het all-you-can-eat-menu van het reptiel uit vissen, wormen en slakken: Al is meer van de kleine versnaperingen. Maar kom té dichtbij en je hebt kans dat oom alligator je even uit de boot trekt. Je bent gewaarschuwd.

3. KROKODILLEN

Krokodil? Alligator? Nee, dat is niet hetzelfde. Kroko is erger, want die heeft scherpere tanden én een ander voedselpatroon. Een krokodil geeft de voorkeur aan vlees. En het ergste is, je ziet ze niet aankomen. Ze zijn er gewoon. Opeens.

2.  BEREN

De Teddybeer – het meest verraderlijke speelgoed ooit gemaakt. Een beer heeft namelijk niet zo’n hoge aaibaarheidsfactor. Jaarlijks wordt Amerika opgeschrikt door incidenten met beren in een negatieve hoofdrol. Voorbeelden: in 2011 werd een vrouw door een grizzly gedood terwijl ze de hond uitliet. Een verzorger kreeg in datzelfde jaar stank voor dank toen zijn zwarte beer hem aanviel. En eerder kreeg een kampeerder een bruine variant op zijn dak. Was ook wel zijn eigen schuld: hij rookte zalm in het Yosemite National Park.

1. HERTEN

Anticlimax, niet? Maar in de praktijk zijn de white-tailed deers de dodelijkste dieren van Amerika. Bambi wil nog wel eens opduiken voor een auto en dat kan goed misgaan. Verwar Amerikaanse herten niet met de exemplaren van de lokale kinderboerderij: de kans is aanwezig dat je auto in puin ligt en het beest vrolijk verder waggelt.

VOLG AMERIKA ONLY OP FACEBOOK EN TWITTER!

 

[affiliate location=”amerikaalgemeen2″ type=”amerikanl”]

[affiliate location=”amerikaalgemeen2″ type=”tradetracker”]

[affiliate location=”amerikaalgemeen2″ type=”ticketlinks”]