Canada Only

Top Ten Thursdays – Amerikaanse projecten die gewoon niet af zijn

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De VS: thuis voor vele mooie monumenten, gebouwen en sculpturen. Tijdens de bouw van een aantal projecten hielden de bouwvakkers echter een lunchpauze om vervolgens nooit meer terug te komen. De volgende tien projecten zijn zodoende gewóón niet af. Lijstje!

door Boy Tijbosch

10. WINCHESTER MYSTERY HOUSE, CALIFORNIË

Vorige week – tijdens de behandeling van Amerika’s engste plekken – nog op één, vandaag staat het Winchester House in Californië op plaats tien. Dit knotsgekke huis heeft haar enorme omvang te danken aan het gerucht dat geesten er de boel onveilig maken. De vele kamers moesten hen misleiden. Gezien velen beweren dat het er nog steeds spookt, is het huis niet af. Vrijwilligers?

9. SEAFORD-OYSTER-EXPRESSWAY, NEW YORK

Leuk, zo’n weg die je van Seaford naar Syosset brengt. Maar het bleek niet genoeg te zijn om de forensenstroom tegemoet te komen. Zodoende werd er in 2007 een uitbreiding gepland, maar je raadt het al: daar kwam niemand z’n nest voor uit. Dat wordt per muilezel naar Jones Beach.

8. WARDENCLYFFE TOWER, NEW YORK

Ga niet op zoek naar de Wardenclyffe Tower in Long Island, New York. Deze staat er niet meer. Hij heeft er wel gestaan. Maar hij heeft nooit gewerkt. Volg je het nog? De toren werd gebouwd voor Trans-Atlantische communicatie, maar na enkele jaren bestaan te hebben was het toch niet wat de experts precies in gedachten hadden. Aantal personen dat heeft genoten van haar diensten: nul.

7. BOLDT CASTLE, NEW YORK

Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen. Die vlieger gaat niet op voor Boldt Castle, ook al in de staat New York. Een geliefde bestemming voor zowel Amerikanen als Canadezen, ondanks dat de hele bovenverdieping nooit is afgemaakt. Hierdoor is er een raar fenomeen gaande: het kasteel wordt gerenoveerd zodat het er oud uitziet. Sloopkogel?

6. CINCINATTI SUBWAY, OHIO

‘Doe ons er ook een!’, zeiden ze in Cincinnati. Zo’n metronetwerk a la New York City, dat zag de stad wel zitten. En er kwam een metronetwerk. Alleen heeft er nooit een metro gereden. Wegens financiële rompslomp is de bouw nooit voltooid. Daar sta je dan, met een nutteloos gangenstelsel onder je woonplaats.

5. BISHOP CASTLE, COLORADO

Jim Bishop is van de goede ideeën. Op een dag werd hij wakker met het idee even een kasteel uit zijn mouw te schudden. En zo geschiedde – al ruim veertig jaar bouwt Bishop aan Bishop Castle. Is het af? Natuurlijk niet! Maar voor z’n dood moet het lukken, aldus Jim zelf. ‘Iedere man wil een kasteel!’ Dan zal het wel.

4. SUPER POWER BUILDING, FLORIDA

Wat het enorme gebouw in hartje Clearwater nu precies is, dat weet niemand. Wel is bekend dat de laatste technologische snufjes hier worden geproduceerd en getest. Er zijn reeds miljoenen gestoken in het pand dat sinds 1975 in deze Floridiaanse kustplaats staat. Als ze opschieten, redden ze nét de zomer van 2028.

3. CATHEDRAL OF SAINT JOHN THE DIVINE, NEW YORK

In hartje Manhattan staat de Cathedral of Saint John the Divine, een zeer fraaie gebedstempel. ’t Is de grootste kathedraal ter wereld, maar hij is niet eens af. Misschien kwamen de makers hier tijdens de bouw al achter en hebben ze de rest maar gelaten voor wat het is – het was toch al de grootste. Onder meer een dak ontbreekt. Zou best handig zijn.

2. PEACE MONUMENT, WASHINGTON, D.C.

In het Capitool kun je ongetwijfeld goed vertoeven – een fraai uitzicht heb je niet. Je kijkt neer op het Peace Monument, een nooit afgemaakt beeldwerk voor de vrede. Tuurlijk, hij is rijkelijk voorzien van engeltjes en andere frutsels. Maar het had best iets groter gemogen. ’t Is nu net een uit de kluiten gewassen parasol. Dat kan de bedoeling niet zijn geweest.

1. CRAZY HORSE MONUMENT, SOUTH DAKOTA

Op een dag weet je het: je gaat een indiaan te paard uit een rotswand beitelen. De makers van het Crazy Horse Monument in South Dakota moeten zich hebben afgevraagd waar ze in vredesnaam aan zijn begonnen. Zo’n twintig jaar later heeft men enkel Kluk-Kluk’s harses uitgehakt. Desondanks is het monument nu al een toeristische trekpleister. Ooit heeft Mount Rushmore een waardige concurrent.

VOLG AMERIKA ONLY OP FACEBOOK EN TWITTER!