Canada Only

Top Ten Thursdays – Tien dingen die Amerikanen denken van Nederlanders

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Boze tongen beweren dat Amerikanen het vaak niet zo nauw nemen qua wereldkennis. Een aanzienlijk deel van de bevolking schijnt te denken dat Europa een land is, dat Frankrijk naast Kongo ligt en inwoners van Rusland beren op eenwielers zijn. Maar wat denkt men dan over Nederland? Dit dus.

door Boy Tijbosch

10.    ‘ALLE NEDERLANDERS ZIJN GROOT’

Een Amerikaan in Amsterdam is als een Nederlander onder een Sequoia-boom. Laten we wel wezen, volgens de statistieken zijn wij inderdaad het langste volk ter wereld. Kleine Hollanders – in de ogen van een willekeurige Texaan bestaan ze niet.


9.    ‘NEDERLANDERS EUTHANASEREN ALLES EN IEDEREEN’

‘In Nederland dragen alle ouderen een armbandje met antwoord op de vraag of zij wél of niet geëuthanaseerd willen worden’. Bedankt, Rick Santorum! Voor de duidelijkheid: een tamelijk serieuze kandidaat voor het presidentschap heeft dit ooit op de nationale tv geroepen.


8. ‘DE HELFT VAN ALLE NEDERLANDERS IS HOMO’

Treurig, doch waar: homo’s worden niet in alle delen van Amerika even goed geaccepteerd. Nee, dan Nederland, waar mannen op de Gay Parade voorzien van paarse string hun seksuele voorkeur uitdragen. ‘t Leidt in het soms wat behoudende Amerika tot één conclusie: één op de twee is gay, dat moet haast wel.


7. ‘NEDERLANDERS GEBRUIKEN WIET VOOR ÁLLES’

‘There’s weed cappuchino, weed frappé, weed latté.’ Zomaar een opsomming van een enthousiaste agent (!) in New York City die zijn collega vertelde wat hij in Amsterdam zoal had gedronken.


6. ‘NEDERLANDERS ZIJN GIERIG’

Going Dutch‘, zo noemt men het wanneer er in de VS wordt gesproken van een gespleten rekening. Hoe een Amerikaan een date tussen twee Nederlandse mensen ziet? Tezamen een kroket uit de muur trekken en het meisje betaalt zelf. Wat gierigheid betreft heeft NL de reputatie niet bepaald mee.


5.    ‘NEDERLANDERS DRAGEN WOODEN SHOES

De houten schoenen! De klompen! Nederlanders dragen ze, op straat, naar werk, overal. Een welbekend stereotype.


4. ‘ALLE NEDERLANDERS ZIJN BLOND’

Niet blond? Geen blauwe ogen? Dan ben je geen Nederlander.


3. ‘NEDERLANDERS DOPEN HUN PATAT IN ROTZOOI’

Mayonaise: het wordt in Amerika nog eerder gebruikt voor gezichtsreiniging dan voor patat. Smaken verschillen, daar houden we ‘m op.


2. ‘DRUGS ZIJN OVERAL VERKRIJGBAAR’

Ik heb ze ontmoet in de supermarkt: toeristen die vroegen waar ze nu een onsje Nederwiet konden vinden. Oók Amerikanen. ‘t Was toch altijd weer een teleurstelling voor dergelijke personen, die Nederland iets té liberaal hadden ingeschat, alvorens ze de vraag bij de HEMA herhaalden.


1. ‘AMSTERDAM IS NEDERLAND’

The Netherlands? Het zal wel. Amsterdam? Dan begint er een belletje te rinkelen. Sommige Amerikanen verwachten een landing tussen de herenhuizen, langs de gracht. Hee, we hebben ook nog andere plaatsen!