Canada Only

Top Ten Thursdays – Tien dingen die Amerikanen verwachten bij Nederlanders

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Gerucht gaat dat veel Amerikanen het niet zo nauw nemen met de wereldkennis. Zo schijnt een aanzienlijk deel van de bevolking te denken dat Europa een land is, Frankrijk naast Kongo ligt en inwoners van Rusland bestaan uit beren op eenwielers. Maar wat denkt men dan over Nederland? Top Ten Thursdays – tien dingen die Amerikanen verwachten bij Hollanders. Allemaal gehoord!

door Boy Tijbosch


10. 'Nederlanders spreken iedere taal ter wereld'

Ik ken iemand die ongeveer één woord van een taal nodig heeft om direct daarna een professionele speech in de desbetreffende language te kunnen verzorgen. Maar da's een uitzondering. 't Neemt niet weg dat Nederlanders over het algemeen een goed woordje Engels spreken en dat imponeert de Amerikanen. Dat het dan wat wordt overdreven nemen we op de koop toe.

9. 'Alle Nederlanders zijn groot'

Een Amerikaan in Amsterdam is als een Nederlander onder de Sequoia-bomen. Althans, zo zien Amerikanen ons: groot, héél groot. Laten we wel wezen, volgens de statistieken zijn wij inderdaad het langste volk ter wereld. Kleine Hollanders – in de ogen van een willekeurige Texaan bestaan ze niet.

8. 'De helft van alle Nederlanders is homo'

Treurig, doch waar: homo's worden niet in alle delen van Amerika even goed geaccepteerd. Nee, dan Nederland, waar mannen op de Gay Parade voorzien van paarse string hun seksuele voorkeur uitdragen. 't Leidt in het soms wat behoudende Amerika tot één conclusie: één op de twee is gay, dat moet haast wel.

7. 'Nederlanders hebben splinters onder hun voeten'

En waarom dan wel niet? De houten schoenen! De klompen! Nederlanders dragen ze, op straat, naar werk, overal. Een welbekend stereotype.

6. 'Nederlanders zijn gierig'

'Going Dutch', zo noemt men het wanneer er in de VS wordt gesproken van een gespleten rekening. Hoe een Amerikaan een date tussen twee Nederlandse mensen ziet? Tezamen een kroket uit de muur trekken en het meisje betaalt zelf. Wat gierigheid betreft heeft NL de reputatie niet bepaald mee.

5. 'Amsterdam is Nederland'

The Netherlands? Het zal wel. Amsterdam? Dan begint er een belletje te rinkelen. Sommige Amerikanen verwachten een landing tussen de herenhuizen, langs de gracht. Hee, we hebben ook nog andere plaatsen! Onlangs sprak ik een Californische toerist die naar 031 kwam om Hengelo te bezoeken. Da's nou uniek.

4. 'Nederlanders dopen hun patat in rotzooi'

Mayonaise: het wordt in Amerika nog eerder gebruikt voor gezichtsreiniging dan voor patat. Smaken verschillen, daar houden we 'm op.

3. 'Nederlanders gebruiken wiet voor hun gerechten'

'There's weed cappuchino, weed frappé, weed latté.' Zomaar een opsomming van een enthousiaste agent (!) in New York City die zijn collega vertelde wat hij in Amsterdam zoal had gedronken. Nee, wiet bevindt zich niet tussen de peper en de zout in het specerijenrekje.

2. 'Wiet is overal verkrijgbaar'

Als zestienjarige snotaap achter de kassa van de Albert Heijn heb ik ze eens te meer voorbij zien komen: toeristen die vroegen waar ze nu een onsje Nederwiet konden vinden. Oók Amerikanen. 't Was toch altijd weer een teleurstelling voor dergelijke personen, die Nederland iets té liberaal hadden ingeschat, alvorens ze de vraag bij de HEMA herhaalden.

1. 'Alle Nederlanders zijn blond met blauwe ogen'

Niet blond? Geen blauwe ogen? Dan ben je geen Nederlander. Eén Amerikaan in het bijzonder had tien pogingen nodig om mijn afkomst te raden. Toen waren Mexico, de Filipijnen en Europa (jup, genoemd als land) al voorbij gekomen. 't Is lastig.

Ken jij nog meer dingen die Amerikanen verwachten van Nederland en Nederlanders? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook en Twitter!