Canada Only

Top Ten Thursdays – Tien don’t’s in Manhattan

New York City
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Bespraken we vorige week nog tien dingen die je absoluut gedaan moest hebben in NYC’s bekendste borough, nu demonstreren we een aantal handelingen die je – volgens ons – juist net niet moet doen in Manhattan. Lijst!

door Boy Tijbosch

10. De verkeerde metro pakken

Voor de hand liggend? Is ‘t ook. Maar de wirwar aan metrolijnen kan het héél lastig maken om in de goede wagon te stappen. En dan kan het zomaar zijn dat je de sneltram pakt naar een, laten we zeggen, minder appetijtelijke buurt van New York. The Bronx, bijvoorbeeld.

9. Je laten strikken door moppentappers

‘What does a woman on the beach say when she sees Michael Jackson’s ghost?’. Aldus een willekeurige lolbroek die mooi een aantal dollars vroeg voor de zojuist gemaakte grap. Nee, je ziet niet alles aankomen. Wees op je hoede en ontwijk dit soort slimmerikken vakkundig. Tenzij je een grap wilt horen, natuurlijk.

‘t Antwoord was overigens ‘get away from my son!’. Snap je?

8. Little Italy bezoeken

Eén Italiaan in één Italiaanse wagen voor één Italiaans huis. Goed, dat is overdreven. Maar veel stelt Little Italy écht niet voor. Nee, de gemiddelde Pizza Hut oogt Romeinser dan deze onterecht bejubelde wijk.

7. Lopen als een toerist

New York ervaar je het beste door ook te lopen als een New Yorker. Dat houdt in: altijd gehaast, koffie voor onderweg, telefoon aan één oor en oversteken wanneer je ziet dat iedereen dit doet.

6. Eten bij The Flame

Restaurants zijn niet altijd goed, maar The Flame is met stip het slechtste restaurant waar ik óóit heb gegeten. Wanneer je richting een tafel wordt geduwd door een viezige ober, moet je eigenlijk al vertrekken. Dat deed ik niet, hetgeen resulteerde in een goed glas betaald kraanwater, fried chicken, ambachtelijk bereidt in oud frituurvet en een aangesmeerde fooi die hoger bleek dan de kosten voor het menu. 893 9th Avenue it is. Mijden!

5. Instappen bij een witte taxi

Geel moet ‘ie zijn! De niet-officiële cabs zijn niet altijd te vertrouwen, ook niet wanneer je van tevoren een prijs hebt afgesproken. De chauffeur van Jamaicaanse komaf, wat ‘m ook nog eens moeilijk verstaanbaar maakte (‘cha!’), gooide de vooraf bepaalde prijs van vijftig dollar voor de rit overboord en maakte er prompt eighty van. Tsja.

4. Central Park doorkruizen

Van noord naar zuid, van begin Harlem naar Columbus Circle. Doen? Nee, tenzij je een ervaren loper bent. Voor alle andere toeristen is een wandeling door heel Central Park een flinke kuitenbijter die zo’n drie uur in beslag neemt. Als je doorloopt, althans.

3. Central Park bezooken

In Amerika heb je twee soorten dierentuinen: verschrikkelijk mooie én vreselijk aftandse. Een tussenweg is er niet. Helaas valt de Central Park Zoo in die tweede categorie. Hoofdattractie: enkele zeeleeuwen die je van buiten de toegangspoort ook al kunt zien. Overige bezienswaardigheden: niets anders dan wat je in Nederland op de gemiddelde kinderboerderij aantreft. Don’t!

2. Het Empire State Building beklimmen

Want? Punt 1: je ziet Central Park niet goed – het Rockefeller Center staat ervoor. Punt 2: je ziet het Empire State Building niet – je staat er bovenop. Geen wonder dat men wanhopig probeert tickets voor een tocht naar boven op straat te slijten. Men verkiest Top of The Rock bovenop het Rockefeller Center boven dit uitzichtpunt. En da’s terecht.

1. Luisteren naar de genoemde punten

Allicht komt New York City nu over als een wilde, vreemde stad. Welnee! NYC is zelfs één van de veiligste steden ter wereld. Wat dat zegt? Dat je niet altijd naar anderen moet luisteren. Ontdek New York voor jezelf en ontwikkel een eigen oordeel!

Wat raad jij mensen af in New York City? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook en Twitter!