Canada Only

Top Ten Thursdays – De tien meest waardeloze presidenten

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De lelijkste presidenten hebben we reeds behandeld. Maar ook met een minder fortuinlijke snoet kun je iets heel degelijks neerzetten. Daar was bij de volgende US Presidents geen sprake van. Nee, deze mannen staan met een reden niet op de Mount Rushmore. Top tien!

door Boy Tijbosch

10. George W. Bush (2001-2009, Republikein)

Waar was George tijdens de aanslagen van 9/11? Antwoord: hij las My Pet Goat voor aan een kleuterklas. Amerika had ‘m deze nonchalante houding kunnen vergeven, tót zijn weinig assertieve optreden tijdens Hurricane Katrina. Nee, Bush mag voortaan op zijn Texaanse ranch blijven.

9. Richard Nixon (1969-1974, Republikein)

Amerikanen schrokken zich wezenloos toen Richard Nixon in 1992 aankondigde opnieuw mee te doen met de verkiezingen van dat jaar. ‘I didn’t do anything wrong and I won’t do it again’, aldus de kandidaat. Achteraf bleef het een grap van een cabaretier te zijn – en dat was maar goed ook. De republikeinse president bleek op foutieve wijze aan stemmen te zijn gekomen en introduceerde zo de term –gate bij ieder daarop volgend schandaal. Da’s ook knap.

8. Zachary Taylor (1849-1850, Whig-partij)

Van 1849 tot 1850 nam Zachary Taylor de honneurs waar. Eén jaar? Ja, want Taylor overleed na ongeveer een jaar in office. Volgens de geruchten was hij weinig geïnteresseerd in politiek. Zijn nonchalante houding tegenover onder meer de slavernij werd hem niet in dank afgenomen.

7. Millard Fillmore (1850-1853, Whig-partij)

Fillmore was de eerste president ná George Washington. Probeer maar eens in die schoenen te staan. En raadt eens – het lukte ‘m niet. Wellicht had hij de hulp moeten inschakelen van Zachary Taylor, destijds zijn running mate. Maar ja, Fillmore ontmoette Taylor pas voor het eerst ná diens inauguratie. Lang leve de samenwerking!

6. Ulysses Grant (1869-1877, Republikein)

Op zich was Ulysses Grant best een eerlijke man. Hij omringde zich alleen met personen die het voor hem verknoeiden. Onder zijn leiding kelderde de economie en viel de administration van het ene schandaal in het andere. Hoe je zulke mensen kunt aannemen? Grant hield wel van een pilsje. Dan gaat zoiets wel eens fout.

5. John Tyler (1841-1845, onafhankelijk)

Tyler stond bekend om zijn wispelturigheid. Stond hij vóór zijn inauguratie nog op één lijn met zijn partij, eenmaal in office veranderde hij radicaal van gedachten. Plotseling was Tyler het met zijn eigen standpunten oneens. Resultaat leverde dat niet op en maar weinig mensen herinneren John als een respectabel president.

4. Franklin Pierce (1853-1857, Democraat)

Franklin Pierce was niet echt geliefd. In plaats van een einde maken aan de Amerikaanse Burgeroorlog gooide hij olie op het vuur door aan te geven dat Kansas en Nebraska het zelf maar moesten uitzoeken. Pierce had het te druk met op z’n stoel zitten. De veertiende president van de USA – een weinig populaire.

3. Warren Harding (1921-1923, Republikein)

Toen Harding eenmaal was ingetrokken in het Witte Huis leek het hem een goed idee eens enkele vrienden aan te stellen voor essentiële posities. Wat bleek, zijn maten waren zo corrupt als wat. Zo ontstond een vreselijke recessie, waarbij de werkeloosheid rap steeg van drie naar twaalf procent. En Warren zelf? Die zocht zijn heil bij de vrouwtjes. Ouwe viezerik.

2. Andrew Johnson (1865-1869, onafhankelijk)

Johnson is volgens velen de slechtste president allertijden. Naar verluidt wilde hij zelf ook helemaal geen president worden – Amerika interesseerde hem niet zo veel. Wat Andrew Johnson wel interesseerde? Andrew Johnson! De president gaf louter om zichzelf en schroomde niet zijn eigen wetten te breken.

1. James Buchanan (1857-1861, Democraat)

Daar is ‘ie dan. De slechtste president óóit is dit op Fred Rutten lijkende figuur, genaamd James Buchanan. Want? Buchanan had he-le-maal geen zin om de spreiding van de slavernij tegen te gaan. De Burgeroorlog was ‘m ook een zorg. Waarom? James had zelf financiële problemen. Nee, ’t was geen succesnummer.

VOLG AMERIKA ONLY OP FACEBOOK EN TWITTER!