Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Top Ten Thursdays – Tien must-do’s in Manhattan

Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

We kunnen er ook een top honderd van maken, zóveel valt er te zien en te doen in New York City‘s bekendste borough. Maar omdat Top Hundred Thursdays niet staat, houden we het bij een bescheiden tien. Komt ‘ie!

door Boy Tijbosch

10. Lachen om de Charging Bull-hysterie

De Charging Bull – een enorme, bronzen stier nabij Wall Street, staande voor de vruchtbaarheid van dit financiële departement van de stad. Weinig bijzonders, toch? Ten slotte staat hier in Heemskerk ook een bronzen ezel die niemand een blik waardig gunt. Hordes toeristen van veelal Aziatische komaf denken er anders over. Complete geheugenkaartjes worden volgestouwd met foto’s van het monument, op hysterische wijze. Tsja, het levert fraaie taferelen op. Klaar? Wall Street ligt op een steenworp afstand.

9. Entertainers kijken in Battery Park

‘I’m a clown, can you believe that?’. Aldus een wat stevige kerel die dacht wel even de clown uit te kunnen hangen door simpelweg iets roods op de neus te zetten. Maar in Battery Park vind je ook mensen die écht iets kunnen: schilders, muzikanten, dansers. En met Lady Liberty herself op de achtergrond kunnen we spreken van een fraai decor.

8. Je laten verleiden door SoHo-kunstenaars

SoHo is de een van de meest kunstzinnige wijken van Manhattan. Hoewel… je vraagt ‘t je af of de auteur van het boek ‘How To Roll A Blunt For Dummies’ daadwerkelijk in de categorie kunstenaars valt. Toch is deze wijk levendiger dan het naburige en ietwat gemaakte Chinatown. Overigens bevatte het zojuist besproken stuk literatuur een plastic kaft. Kun je dan jouw hasj en wiet op versnijden.

7. Bijkomen op Union Square

Schakende stadsmensen. Muziek makende stadsmensen. Neutrale stadsmensen. Ja, op Union Square moet het wel héél raar lopen wil je de echte New Yorker niet tegen het lijf lopen. Rustiger dan andere pleinen, sfeervoller dan andere pleinen. Tot zover.

6. Het Vrijheidsbeeld van binnen verkennen

De veerpont naar Staten Island is een goed alternatief voor toeristen die het Statue Of Liberty van dichtbij willen zien. Aanmeren is tóch beter. En het Vrijheidsbeeld ingaan? Da’s een unieke ervaring. Helaas, tassen mogen niet mee en je hoeft nog net niet naakt door de beveiliging heen. Maar dan heb je ook wat.

5. Herdenken bij het One World Trade Center

Het is geen fun thing om te doen, eerder iets emotioneels. Maar het indrukwekkende karakter van de twee waterbassins – geplaatst als memorial op de exacte plaats van de Twin Tower –  maakt een bezoek aan het nieuwe WTC-complex een absolute must-do, zeker wanneer het geheel begin 2014 af is.

4. Struinen op 5th Avenue

Is het leuk om te winkelen in een straat waar de hoge prijzen het voor de meesten onmogelijk maken om ook maar een paar wollen sokken te kopen? Is het leuk om dit te doen tussen mensen die dat zich ogenschijnlijk wél kunnen veroorloven? Tuurlijk! Wederom zo’n stukje NYC-sfeer. Niet uit te leggen, je moet ‘t ervaren.

3. De skyline aanschouwen van Top Of The Rock

Leuk hoor, het Empire State Building. Er is alleen één groot nadeel wanneer het uitkijkplatform hebt bereikt – je ziet het Empire State Building niet. En da’s bij Top Of The Rock, haast het dak van het Rockefeller Center, nou nét wel het geval. Torentje kiezen? Altijd voor The Rock gaan!

2. Bankhangen in Central Park

Central Park vormt één van NY’s absolute hoogtepunten. De rust die hier kan worden ervaren, verwacht je namelijk totaal niet bij zo’n grote stad. De dierentuin is een beetje een let-down, maar de rest van dit enorme park compenseert ruimschoots voor die drie vieze zeeleeuwen.

1. Zitten op dé rode trap op Times Square

De Rolex-venters die bij slecht weer ‘umbrellaumbrellaumbrella’ verkopen. De Pimp Status Volume One-mixtapes die vervaarlijk ogende figuren uit waarschijnlijk The Bronx proberen te slijten. De mogelijheid om je ter plekke aan te melden voor het Amerikaanse leger. De sfeer. De drukte. Ja, Times Square is wat ons betreft hét hoogtepunt van Manhattan. Allemaal perfect te zien vanaf de trappen die een nog onbekende held er ooit heeft geplaatst.

Volgende week: de tien don’t’s in Manhattan!

Wat is jouw favoriete activiteit in New York City? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook!