Canada Only

Tuesday Tunes – Genre-wisselingen

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Jarenlang achter een draaitafel, ieder album dezelfde schreeuwende vocalen, steeds weer die gitaarriffs. Sommige Amerikaanse artiesten hadden er schoon genoeg van steeds maar weer hetzelfde te doen en besloten zich te richten op heel andere muziek dan zij gewend waren. Voorbeelden!

Beastie Boys (van punk naar hip-hop)

De voornamelijk door Afro-Amerikanen gedomineerde hip-hopwereld maakte in de jaren tachtig weinig ruimte vrij voor blanke MC’s en DJ’s. Misschien begonnen de Beastie Boys daarom wel als punkband. Maar later veranderde het trio hun stijl alsnog naar een combinatie van rock en hip-hop, vergelijkbaar met de tijdsgenoten van Run D.M.C..

The Black Eyed Peas (van hip-hop naar dance)

Van The Black Eyed Peas kun je zeggen dat ze met alle winden meewaaien. De hardcore raps van Will.I.Am., Taboo en Apl.De.Ap werden eenvoudig aan de kant geschoven toen zangeres Fergie de groep kwam versterken en vervangen door eenvoudig in het gehoor liggende popdeuntjes. Momenteel bestaat hun repetoire voornamelijk uit europop en dance.

Darius Rucker (van R&B naar country)

Darius Rucker weet wat het is om van genre te wisselen. Toen zijn vrij populaire rockband Hootie & The Blowfish terrein verloor, maakte hij een switch naar R&B. Dat ging helemaal de mist in, waardoor Rucker zich waagde aan een derde, opvallende verandering. Als country-artiest hij zijn eerste nummer-één-hit.

The Go-Go’s (van rock naar pop)

The Go-Go’s vormden een van Amerika’s eerste rockgroepen met enkel vrouwen achter de instrumenten. De populaire combinatie van rock, punk en new wave maakte de weg vrij voor meer van dit soort collectieven. Tot de groep aan populariteit verloor en koos voor meer toegankelijke popmuziek. Het sloeg niet aan de band brokkelde langzaam af.

Katy Perry (van gospel naar pop)

Hoewel Katy Perry nu voornamelijk bekend staat vanwege haar wat voorgekauwde pophits, begon ze haar carriere op geheel andere wijze. Perry was voorheen actief in de gospel. Weinig succesvol overigens, wat haar overstap naar het huidige genre enigszins relativeert.

Snoop Lion (van country naar reggae)

De Snoop Dogg uit de jaren ’90 kenmerkte zich met keiharde raps over het straatleven van Los Angeles, begeleid door de snoeiharde beats van zijn mentor Dr. Dre. Meer naar de leeftijd van veertig jaar toelevend, begon Snoop de experimenteren met andere genres. Zo nam hij My Medicine op, een country-tribuut aan Johnny Cash. Onlangs is het album Reincarnated verschenen, een reggaeplaat die gepaard is gegaan met een naamswijziging: Snoop Dogg is nu Snoop Lion.

Ken jij nog meer van genre gewisselde artiesten? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook!