Canada Only

Tuesday Tunes – Nationalistische tranentrekkers

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Ja, Amerikanen houden van hun land. Nee, dat steken ze niet onder stoelen of banken. Veel nummers bezingen en bejubelen The Home Of The Brave, wat vaak gepaard gaat met grote successen. Hieronder vind je zes voorbeelden van nationalistische, doch sterke popsongs waarbij bepaalde US citizens het maar moeilijk droog kunnen houden.

Bruce Springsteen – Born In The USA

Over verkeerde interpretaties gesproken. Born In The USA, mogelijk het bekendste nummer van Springstieen – wordt ervaren als uiterst patriottisch. Ronald Reagan gebruikte de plaat voor zijn presidentscampagne en het nationale basketbalteam gaat ermee aan de haal na een overwinning. De song is in werkelijkheid ietwat anti-Amerika en werd geschreven als verlaat protest tegen de oorlog in Vietnam. Handig.

Elvis Presley – An American Trilogy

Wanneer Elvis begint te zingen, komen de tranen bij nationalistische Amerikanen haast automatisch.  Maar zet hij An American Trilogy in, dan ligt men krijsend op de vloer. ’t Is een combinatie van drie patriottische platen an sich: Dixie, All My Trials en The Battle Hymn Of Republic. Glory Glory Hallelujah!

Jimi Hendrix – Star Spangled Banner

Politiek Amerika struikelde over deze – naar hun mening – smakeloze versie van het volkslied. Jimi Hendrix speelde ‘m op Woodstock, voorzien van gitaarriffs die sterk leken op geluiden van wapens en bommenwerpers. Hendrix zelf zag het probleem niet. ‘I thought it was beautiful’, aldus de gitarist.

Johnny Cash – The Ballad Of Ira Hayes

Johnny Cash heeft gedurende zijn lange loopbaan meerdere lofzangen uitgebracht richting Amerika, zelfs complete albums. Ter illustratie: Johnny Cash Sings The Ballads Of The True West, in 1965. From Sea To Shining Sea, in 1968. Bekend is The Ballad Of Ira Hayes, officieel uitgebracht door Peter LaFarge. Een verhaal over hoe men een verlaten berg voorzag van Amerikaanse vlag. Het wordt niet veel nationalistischer.

Lee Greenwood – God Bless The USA (Proud To Be An American)

Een liefdesbetuiging hoeft niet per se te gaan om een man of vrouw. Het is ook mogelijk via een onvervalste country-sound de Verenigde Staten van Amerika te bedwelmen. Dat deed Lee Greenwood. Want wanneer alles van hem wordt afgepakt, dan heeft hij altijd nog de USA. Ontroerend.

Woody Guthrie – This Land Is Your Land

Da’s een oude, uit 1940. Nog altijd geldt This Land Is Your Land als een van Amerika’s bekendste folk songs – zo verraadt de impact. Het nummer werd gebruikt in tientallen films, omschreven in honderden boeken en nagespeeld in duizenden versies. Ja, dat is wat overdreven. Maar het nummer is populair, you get the message. Leuk accent ook, làààànd.

Ken jij nog meer nationalistische platen? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook!