Canada Only

Tuesday Tunes – Platen voor de president

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het Koningslied is geflopt. Op gigantische wijze. Misschien had John Ewbank even moeten kijken naar zijn Amerikaanse collega’s. Zij slagen er namelijk in om leiders toe te zingen op een manier die wél aanslaat bij het grote publiek. Voorbeelden!

The Byrds – He Was A Friend Of Mine

Na de dood van president Kennedy namen The Byrds het al bestaande nummer He Was A Friend Of Mine op. Met een veranderde tekst, als eerbetoon. Daarmee wisten ze veel Amerikanen in het hart te raken.

Hail To The Chief

Waarom een Koningslied? We kunnen toch ook gebroederlijk het Wilhelmus of een ander formeel lied zingen of neuriën? Doen de Amerikanen ten slotte ook. Hail To The Chief is de officiële presidentsmars die wordt gedraaid wanneer de president ergens ten tonele verschijnt.

James Brown – Funky President

Nu kunnen wij ons wel iets funky’ers bedenken dan de wat stijve president Gerald Ford. Maar James Brown was groot voorstander van deze republikein en zag in de beste man een ware heupenschudder. Funky President!

Laughtech Industries – Grover Cleveland’s Mustache

Grover Cleveland had een beste snor. En dat inspireerde enkele muzikanten om een plaat op te nemen over het rijkelijke gezichtshaar van deze commandor in chief.

Marvin Gaye – Abraham, Martin and John

Marvin Gaye ving drie vliegen in één klap. Met zijn boterzachte stemgeluid zong hij Abraham, Martin and John, ter ere van de presidenten Abe Lincoln en John F. Kennedy. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om ook Martin Luther King bij zijn lofzang te betrekken.

Young Jeezy featuring Nas – My President

De rappers Young Jeezy en Nas staken in 2008 hun politieke voorkeur niet onder stoelen of banken. Met weinig verhullende zinnen als they gotta put your face on a fivethousand dollar bill werd Obama vóór zijn inauguratie de hemel in geprezen.

Lees ook

Ken jij nog meer platen voor presidenten? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook.