Canada Only

Het ultieme ESTA-overzicht: alles over de online procedure vóór je naar The States reist

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Naar de Verenigde Staten? Dan ontkom je er niet aan eerst een zogenaamd ESTA-formulier in te vullen. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Dit online systeem helpt je als VS-reiziger aan een tijdelijk inreisvisum. Hoewel veel reizigers inmiddels vertrouwd zijn met het digitale formulier merken we dat er toch nog veel vragen rondom de ESTA zijn. Daarom dit overzicht met antwoord op al je vragen over het invullen van de ESTA. Oh – en staat jouw vraag er tóch niet bij? Stuur ons dan gewoon even een mailtje!

ESTA? Wat is dat?

De ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een digitaal systeem waarmee de Amerikanen reizigers vóór hun reis laten weten of ze wel of niet het land in kunnen. Je vult dus thuis online een aantal vragen in via de officiële website van de Amerikaanse overheid.

Moet ik altijd zo’n formulier invullen?

Ja en nee. Je moet het sowieso invullen als je door de lucht of over de zee naar The States reist – wat voor Nederlandse reizigers dus praktisch altijd zo is. Canadezen en Mexicanen moeten in plaats daarvan een zogenaamd I-94W-formulier invullen. Maar goed – dat is voor ons niet relevant.

Wat wél relevant is, is dat een ESTA-formulier twee jaar geldig is. Ga je dus binnen twee jaar na het invullen van je ESTA wéér naar Amerika? Dan hoef je niet nóg een formulier in te vullen.

Waar vraag ik een ESTA aan?

Een ESTA aanvragen kan grofweg op twee manieren: zelf via de officiële website of via een hierin gespecialiseerd bureau. VisumBuitenland.nl verzorgt ESTA’s aan de hand van een versimpeld aanvraagformulier. Daar betaal je dan extra kosten voor, maar je weet zeker dat het goed zit. Kijk hier voor meer info.

Vliegveld

Wat kost een ESTA en hoe moet ik betalen?

Het aanvragen van een ESTA kost $14. Dit bedrag moet je standaard betalen met een creditcard. Dit hoeft niet wanneer je jouw ESTA aanvraagt via een daarin gespecialiseerd bedrijf als VisumBuitenland.nl.

Wat voor vragen kan ik verwachten?

De vragen op het digitale formulier hebben grotendeels te maken met persoonsgegevens. Namen, paspoortnummers, BSN’s: ze komen allemaal voorbij.

Daarnaast mag je ook een aantal vragen verwachten die wellicht je wenkbrauwen doen fronsen. Zo wordt er ook gevraagd naar wat voor werk je doet en wat je nicknames op sociale media zijn. Laatstgenoemde is vooralsnog optioneel.

En waarom wil Amerika dat allemaal weten?

Achter iedere vraag zit een reden die allemaal met één ding te maken hebben: de nationale veiligheid. De werkgeversinformatie is bijvoorbeeld nodig om er zeker van te zijn dat je niet op zoek bent naar werk in The States.

Vliegen

Het formulier vraagt naar mijn adres in Amerika. Wat moet ik daar invullen?

De naam van je accommodatie. Maak je een road trip? Vul dan de naam van je eerste accommodatie in. Op doorreis? Dan hoort hier transit te staan.

Ze vragen of ik weleens ben veroordeeld voor een overtreding. Ik heb wel eens een bekeuring gehad. Wat nu?

Met een overtreding of misdrijf doelen de Amerikanen op zware, criminele activiteiten, waaronder drugsbezit. Heb je te hard gereden of ben je betrokken geweest bij een opstootje? Dan hoef je dat niet te melden. Hetzelfde geldt voor strafbare feiten die je voor je achttiende hebt gepleegd.

Twijfels? Klik dan op de link naar het CBP Info Center. Die link vind je onderaan iedere pagina tijdens het invullen van je ESTA.

Ik heb een fout gemaakt tijdens in het invullen. Wat nu?

Fouten tijdens het invullen van je ESTA zijn snel gemaakt. De meest genoemde fouten zijn simpele tikfouten, zoals een 0 aanzien voor een O. De ESTA-site geeft je daarom de mogelijkheid om, na het invullen, alles nog eens goed te checken. Doe dat ook, want daarna kun je bijvoorbeeld je paspoortnummer niet meer aanpassen. Je moet dan een nieuwe aanvraag doen en dat kost je weer $14.

Heb je elders dan bij de paspoortgegevens een fout gemaakt? Dan hoeft er geen nood aan de man te zijn. Sommige fouten zijn namelijk later nog te herstellen door te klikken op Check individual status. Andere fouten zijn dat niet. In dat geval neem je contact op met het CBP Info Center. De link hiernaartoe vind je op iedere pagina van het ESTA-formulier.

Oh – en voor we het vergeten: paspoortnummers hebben géén O’s. Twijfel je? Dan gaat het dus altijd om een nul.

Paspoort

Ik ben helemaal vergeten een ESTA aan te vragen. Kan dit met spoed?

Ja – dat kan. Schakel dan wel een organisatie als VisumBuitenland.nl in om er zeker van te zijn dat alles in een keer goed gaat. Dit soort bedrijven verzorgen wekelijks spoedaanvragen. Ze nemen deze binnen een paar uur in behandeling.

Ik kan me herinneren dat dit vroeger helemaal niet hoefde. Klopt dat?

Ja, dat klopt. Voor de introductie va ESTA gebruikte de Amerikanen het I-94W. Dit groene formulier kreeg je meestal in het vliegtuig op weg naar The States. Dat was niet ideaal. Het zorgde voor lange wachttijden bij de douane én voor teleurstellingen. Wie het land toch niet in mocht, was namelijk al onderweg.