Afrika OnlyCanada Only

Het ultieme Orlando-overzicht: alles over Amerika’s pretparkenhoofdstad

Festival Of Fantasy Parade, Magic Kingdom
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het is inmiddels moeilijk voor te stellen, maar Orlando was ooit een drassig gehucht met uitsluitend sinaasappels en alligators. Dat is natuurlijk allemaal veranderd sinds Walt Disney en consorten er neerstreken om uitgerekend hier het project Disney World te beginnen. Orlando is nu een van de populairste bestemmingen van Amerika én van de wereld.

En toch merken we dat first-timers uiteenlopende vragen hebben over hun eerste bezoek aan The Theme Park Capitol Of The World. Daarom dit overzicht met antwoord op de meest gestelde Orlando-vragen. Doe er je voordeel mee en voel je vrij ons op Facebook aan te vullen mocht er iets ontbreken.

Oke – we zijn er over uit en willen naar Orlando. Waar kom ik aan? Klopt het dat er twee vliegvelden zijn?

Dat klopt. De meeste reizigers landen op McCoy International Airport – beter bekend als simpelweg Orlando International Airport. Dit vliegveld ligt op ongeveer een halfuurtje rijden van alle attracties. Sanford International Airport vind je een uurtje verder en is voor sommige luchtvaartmaatschappijen ook een optie.

Kiezen de meeste reizigers voor een hotel of appartement?

Dat ligt eraan waar je op zoek naar bent. Wie veel weg is of een rondreis maakt, neemt waarschijnlijk genoegen met een tamelijk eenvoudig hotel. Maar omdat Orlando ook dé bestemming is voor een relax-vakantie is een appartement er-rug lekker.

Nóg beter is het huren van een eigen villa. Je krijgt dan een gigantisch huis in een Amerikaanse buitenwijk, inclusief privézwembad. Is dat niet heel duur? Absoluut niet. De prijzen liggen soms zelfs lager dan bij appartementen. Kijk maar eens bij het aanbod reizen van onze partners van FOX, Verre Reizen van ANWB.

Festival Of Fantasy Parade, Magic Kingdom
Foto: Matt Stroshane

We komen voor de pretparken. Hoeveel zijn er?

In Orlando zelf, of in The Greater Orlando Area, vind je acht grote varianten. Disney World heeft er vier. Universal Orlando Resort heeft er twee. En SeaWorld en Legoland Florida maken het rijtje compleet. In het nabijgelegen Tampa Bay vind je ook nog eens Busch Gardens. En dan tellen we kleinere attracties als Gatorland nog niet eens mee.

Dus Disney World bestaat uit vier parken?

Inderdaad. Magic Kingdom is het hoofdpark en enigszins te vergelijken met de versies in Anaheim en Parijs. Epcot richt zich op zowel technologie als verschillende culturen. Disney’s Hollywood Studios draait om film en animatie. En in Disney’s Animal Kingdom – daar kun je eigenlijk wel raden waar alles om draait.

Gene Duncan

Welk Disney-park moet ik in ieder geval zien?

Dat hangt natuurlijk in de eerste plaats af van je persoonlijke voorkeuren. We denken dat Magic Kingdom altijd een goed startpunt is. Dit park is het meest Disney van allemaal en heeft alle klassieke attracties, zoals It’s A Small World, Space Mountain en Splash Mountain.

Afhankelijk van je interesses raden we daarna Epcot of Disney’s Animal Kingdom aan. Epcot is een unieke blend van attracties gericht op de toekomst en innovatie én een paviljoen waarin verschillende landen een eigen expositie hebben. Disney’s Animal Kingdom is vijf keer zo groot als Magic Kingdom, prachtig vormgegeven in Afrikaanse en Aziatische stijlen en in het bezit van geweldige shows en attracties, zoals de safaritocht Kilimanjaro Safaris. Daarnaast is Disney’s Animal Kingdom thuis voor de meest recente uitbreiding – Pandora: World of Avatar.

Het is niet zo dat we Disney’s Hollywood Studios afraden. Dit park wordt echter flink verbouwd om ruimte te maken voor een Star Wars-land. We raden je daarom Disney’s Hollywood Studios te bezoeken zodra dit klaar is – in 2020.

Hoe zit het met de parken van Universal? Welke zijn er en welke zijn iets voor mij?

Universal Orlando Resort heeft twee parken: Universal Studios en Universal’s Islands of Adventure. Universal Studios heeft meer attracties gericht op films als Shrek, The Mummy en Despicable Me. Universal’s Islands of Adventure doet dat in principe ook, maar dit park is meer weggelegd voor reizigers die komen voor achtbanen en andere, wilde attracties.

The Wizarding World of Harry Potter, Universal Orlando Resort 16 - © 2017 Universal Orlando Resort
© 2017 Universal Orlando Resort

Waar ligt het Harry Potter-park?

The Wizarding World of Harry Potter is verdeeld over de twee parken van Universal. Wil je alles zien? Dan heb je tickets voor beide parken nodig. Anders moet je een keus maken tussen Zweinstein of de Wegisweg. Eerstgenoemde ligt in Universal’s Islands of Adventure. Het tweede deel vind je in Universal Studios.

Ik zie dat er ook waterparken zijn. Welke zijn er?

Klopt ook. Disney World heeft er twee: Disney’s Blizzard Beach en Disney’s Typhoon Lagoon. Beide zijn vormgegeven en gethematiseerd zoals alleen Disney dat kan. Blizzard Beach is een smeltend skiresort, waar Typhoon Lagoon een regenwoud na een flinke storm moet voorstellen. Universal Studios opende in 2017 een nieuw waterpark als opvolger van Wet ’n Wild: Volcano Bay. SeaWorld doet een duit in het zakje met het tropische Aquatica.

Typhoon Lagoon
Preston Mack

Welke waterparken raden jullie aan?

Once again – dat heeft te maken met je voorkeur. Wil je het liefst zoveel mogelijk glijbanen? Dan zijn Volcano Bay en Aquatica voor jou echte aanraders. Liever ronddobberen in een ellenlange lazy river? Dan zijn Blizzard Beach en met name Typhoon Lagoon jouw places-to-be.

Even over het weer. Hoe warm is het er nou echt?

Warm. Wie niet van zon houdt, kan Florida maar het beste gewoon mijden. En toch zijn er verschillen. De temperaturen zijn hoog (rond de 30 graden Celsius), maar goed te doen in de periode oktober tot mei. In het hoogseizoen krijgt Florida er ook nog eens een hoge luchtvochtigheid bij. Daar moet je van houden, maar het maakt het allemaal wel iets benauwder.

Key Largo
Florida Keys News Bureau

Ik wil ook een beetje shoppen tijdens mijn vakantie. Kan dat in Orlando?

Oh – absoluut. De Florida Mall en de Mall At Millenia zijn typisch Amerikaanse winkelcentra waar je sowieso een dag zoet bent. Reizigers duiken ook massaal op de twee Premium Outlets waar merkkleding voor spotprijzen de deur uit mag. Je vindt beiden langs of in de nabijheid van de International Drive.

Disney World en Universal Orlando Resort hebben beiden hun eigen winkel- en amusementscomplex. Disney Springs is gigantisch en thuis voor onder meer ’s werelds grootste Disney-zaak en een eigen Cirque Du Soleil-theater. Universal’s CityWalk ligt geklemd tussen de twee parken en heeft onder meer twee minigolfbanen en restaurants als Bubba Gump Shrimp Co..

Is er eigenlijk ook nog iets anders dan pretparken en winkels?

We kunnen het ons voorstellen dat je na een aantal dagen Mickey Mouse ook iets anders wil zien. Gelukkig zit je middenin Florida en is het strand nooit ver weg. Cocoa Beach, Daytona Beach, Melbourne Beach en St. Pete Beach liggen allemaal op zo’n anderhalf uur rijden vanaf Orlando.

Iets alternatiefs doen? Check dan de zogenaamde springs: natuurrijke gebieden waar je kunt zwemmen in helder bronwater. Aanraders zijn Blue Springs State Park en Wekiwa Springs – beiden op ongeveer een uur vanuit Downtown Orlando.

Banner FOX, Verre Reizen van ANWB

Nu weten we het zeker – we willen gaan. Waar boek ik zo’n reis?

Bekijk even het aanbod reizen van onze partners van FOX, Verre Reizen van ANWB. Ze bieden zowel relax-vakanties in Orlando als road trips waarbij je ook nog andere delen van Florida ziet. Alvast een fijne reis!