Afrika OnlyCanada Only

Utah waarschuwt: neem géén stenen mee uit DIT natuurgebied, want die zijn vervloekt

Grand Staircase Escalante National Monument
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Utah’s Grand Staircase Escalante National Monument is één van de gaafste natuurgebieden in The Beehive State. En met Zion en Bryce Canyon National Park onder de gelederen, wil dat wat zeggen. Toch is er één ding wat je blijkbaar absoluut NIET moet doen.

[affiliate location=”utah2″ type=”amerikanl”]

[affiliate location=”grandstaircaseescalantenationalmonument” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”utah2″ type=”ticketlinks”]

Grand Staircase Escalante National Monument ligt langs de sowieso al fabuleuze State Route 12, ook bekend als Utah’s All-American Highway. Met al haar kloven, bergen en ravijnen is het uitgestrekte natuurgebied een van de allermooiste bestemmingen in het westen van de Verenigde Staten. Om er zomaar een aantal hoogtepunten tegenaan te gooien, noemen we de prachtige kampeerplaatsen van het Wide Follow Reservoir en een korte, maar fantastische wandeling over de Petrified Forest Trail.

Deze Trail loodst je namelijk langs een tamelijk bijzonder fenomeen: versteende bossen. Dat is het resultaat van een lastig uit te leggen, geologisch proces, waaraan we je schaars vrije tijd niet willen verspillen. Simpel gezegd vind je hier stenen die in een héél ver verleden takken en bladeren hadden. En dat zie je niet iedere dag.

Stenen meenemen

Omdat de stenen zo uniek zijn, kunnen sommige reizigers de verleiding niet weerstaan om er op z’n minst een mee naar huis te nemen. Fraai voor op de vensterbank. Maar dat kunnen we van harte afraden.

Om te beginnen is het hartstikke illegaal. Wie iets meeneemt uit een National Monument, riskeert de kans op niet alleen een fikse boete, maar ook een celstraf. En dat heb je liever niet aan je broek hangen tijdens een vakantie in The States – of waar dan ook.

[affiliate location=”amerika-only-magabook-5-2″ type=”ticketlinks”]

Vervloekte stenen

Maar er is nóg een om de stenen niet aan te raken. Het verhaal gaat namelijk dat het wegklauwen van zo’n steen gepaard gaat met een, jawel, vervloeking.

Ieder jaar krijgt het bezoekerscentrum van Grand Staircase Escalante National Monument verschillende stenen op de post. Ze zijn door toeristen als souvenir meegenomen, maar die hebben ze toch maar weer return to sender gestuurd. Waarom? Ze claimen namelijk vervloekt te zijn sinds de dag waarop ze de stenen in hun zak stopten.

De opvallende pakketjes gaan meestal gepaard met een brief. Daarin staat omschreven hoe de dieven en dievegges ever since te maken hebben gehad met verkeersongelukken, verloren banen en zelfs de dood.

Of het waar is? Dat weten we niet. Het zou een tamelijk macaber, maar verzonnen verhaal kunnen zijn om reizigers ervan te weerhouden de stenen mee te nemen. Just to make sure: we raden het je van harte aan ze te laten liggen. Zo – we hebben je in ieder geval gewaarschuwd.

[affiliate location=”utah2″ type=”amerikanl”]

[affiliate location=”grandstaircaseescalantenationalmonument” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”utah2″ type=”ticketlinks”]