Afrika OnlyCanada Only

Dit is Utah’s Scenic Byway 12: een van de mooiste routes van héél Amerika

Utah - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Hij wordt ook wel de All-American Road genoemd en slingert door een grotendeels roodoranje landschap.

De term Scenic Byway wordt in Amerika gegeven aan routes die – well – heel erg scenic zijn. Ze krijgen ook nog eens de vermelding All-American Road wanneer de trip unieke features laat zien die je nergens anders vindt. En dat is dus bij Utah’s Scenic Byway 12 het geval. 

Hij verbindt de plaatsen Panguitch en Torrey met elkaar. Dat is niet de snelste, maar wel by far de beste route.

[themify_layout_part id=34366]

Wat zie ik tijdens Utah’s Scenic Byway 12?

Dat komt onder meer door de overweldigende natuur die je onderweg passeert. De hoge toppen van de bomen in het Dixie National Forest, bijvoorbeeld. De roodoranje – bij het gebrek aan een beter woord – trappen in Grand Staircase-Escalante. En de gigantische rotsen in Capitol Reef National Park.

[themify_layout_part id=”38967″]

Hoelang doe ik over deze route?

Als je van plan bent om te racen, is Utah’s Scenic Byway 12 in drie uur te rijden. Uiteraard is dat zonde, want dan mis je de spectaculaire highlights die je onderweg tegenkomt. 

Als je alles goed wilt zien, kun je zelfs vier dagen over de Scenic Byway 12 doen. Dat geeft je onder meer de tijd om bestemmingen als Grand Staircase-Escalante National Monument en Boulder Mountain uitgebreid te verkennen. 

Bovendien start én eindigt Scenic Byway 12 min of meer in een nationaal park. Je wilt uiteraard genoeg tijd hebben om Capitol Reef National Park en – vooral – Bryce Canyon National Park te bezoeken…

[themify_layout_part id=”38970″]

Is de route altijd open?

De Scenic Byway 12 is principe het hele jaar open, maar als het veel sneeuwt, kunnen delen in de winter worden afgesloten. 

De route zelf kent geen tol of iets dergelijks. Toegang tot Capitol Reef National Park en Bryce Canyon National Park kost wél geld.

Bron: Visit Utah

[themify_layout_part id=34047]