Canada Only

Amerika bespreekt de vaccinatieplicht voor internationale reizigers: is het einde in zicht?

Vaccinatieplicht Amerika reizen
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Update: Amerika schaft de vaccinatieplicht per 12 mei 2023 af. Kijk hier voor meer info!

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel voor het einde van de vaccinatieplicht voor Amerika-reizen aangenomen – met steun van beide partijen. Het gerucht gaat dat niet-gevaccineerden hierdoor vanaf 11 mei 2023 weer naar The States kunnen reizen.

Hoewel de Verenigde Staten al enige tijd weer open zijn voor internationale reizigers, heeft één regel uit het coronatijdperk de tand des tijds helaas overleefd: de vaccinatieplicht.

Iedereen die naar The States gaat, moet voor vertrek aantonen minstens twee keer gevaccineerd te zijn. Die regeling werd in januari van dit jaar nog verlengd tot en met april 2023.

Maar daar kan daarna een einde aan komen. Het Huis van Afgevaardigden heeft namelijk een wetsvoorstel aangenomen om de vaccinatieplicht te beëindigen.

Dat zou betekenen dat internationale reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn gewóón weer naar Amerika kunnen reizen. Wie wél gevaccineerd is, hoeft daarvan dan géén bewijs meer te laten zien.

Vaccinatieplicht Amerika reizen
Boy Tijbosch |

Hoe ziet de situatie er momenteel uit?

Momenteel checken luchtvaartmaatschappijen voor vertrek of je wel of niet volledig gevaccineerd bent.

Maar House Resolution 185, zoals het wetsvoorstel officieel heet, moet daar verandering in brengen. Hij werd op 8 februari 2023 aangenomen door zowel de Democraten als de Republikeinen.

Het wetsvoorstel moet nu nog wel door de Senaat én het Witte Huis worden goedgekeurd.

Verschillende reisorganisaties, waaronder de US Travel Association, hebben hun steun voor een eventuele beëindiging uitgesproken. Zij achten de vaccinatieplicht niet langer nodig.

Vaccinatieplicht Amerika reizen
Boy Tijbosch |

Hoe groot is de kans dat de vaccinatieplicht voor Amerika-reizen wordt beëindigd?

Het is vooralsnog een béétje gissen of het wetsvoorstel daadwerkelijk door de Senaat en het Witte Huis wordt aangenomen.

Het spreekt daarbij wel in het voordeel van niet-gevaccineerde reizigers dat het Witte Huis plannen heeft om de nationale noodtoestand op 11 mei 2023 te beëindigen. Dat geldt ook voor alle noodverordeningen die gerelateerd zijn aan COVID-19. Wellicht dat de vaccinatieplicht daar deel van uitmaakt.

Washington DC heeft echter ook aangegeven dat ze liever niet tornen aan de huidige situatie. Deze voorkomt volgens hen extra druk op het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem.

We houden je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen. Volg ons hiervoor op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de Amerika Only Nieuwsbrief.

Bron: Simple Flying

Naar Amerika? Gebruik onze checklist!

Boek een pakketreis (vlucht + hotel + auto) óf regel het zelf. Kijk in dat geval hier voor vliegtickets, hier voor hotels en hier voor auto’s!

Regel je tickets voor bezienswaardigheden

Wil je iets leuks doen in Amerika? Check hieronder de mogelijkheden!

Webshop

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Blauw)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Turquoise)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Zwart)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Stories, Vol. 1

Amerika Stories, Vol. 1 is een verhalenbundel voor USA-reizigers en -liefhebbers. We nemen je mee naar San Francisco...
Meer artikelen