Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Vanavond: Nederland – Verenigde Staten!

Vlag
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Een voorbeschouwing op het vriendschappelijke duel van vrijdag 5 juni 2015.

door Derk Bruger

Vanavond staan het Nederlands eftal en de Verenigde Staten tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA. De oefenwedstrijd maakt onderdeel uit van de Europese mini-tour van het team van bondscoach Jürgen Klinsmann. Op 10 juni wacht namelijk nog in Keulen het duel met het vaderand van de bondscoach, Duitsland. Voor een aantal spelers gelden deze interlands als de laatste kans om zichzelf in de kijker te spelen voordat volgende maand de Gold Cup begint.

DE HISTORIE

Nederland en Team USA stonden in 1998 pas voor het eerst tegenover elkaar. Op 21 februari van dat jaar won Oranje met 2-0 in het Pro Player Stadium in Miami. Doelpuntenmakers toen waren Ronald de Boer en Clarence Seedorf. De laatste ontmoeting tussen beide ploegen was op 3 maart 2010 toen Oranje met 2-1 won in Amsterdam. De wedstrijd van toen werd overschaduwd door de tackle op Stuart Holden die daardoor zijn been brak en het WK in Zuid-Afrika miste.

21-02-1998 Team USA – Nederland 0-2
19-05-2002 Team USA – Nederland 0-2
18-02-2004 Nederland – Team USA 1-0
03-03-2010 Nederland – Team USA 1-0

OPVALLENDE AFWEZIGEN

Klinsmann riep in totaal 22 spelers op voor de twee interlands. Opvallende afwezigen zijn Jozy Altidore en Clint Dempsey. Dempsey is dit seizoen al goed voor zeven goals in zeven wedstrijden voor Seattle Sounders en staat daarmee bovenaan in de MvP-lijst van de MLS. Dempsey ontbreekt omdat hij bij zijn vrouw wil zijn waarmee hij één dezer dagen hun vierde kind verwacht.

GUZAN EN JOHANNSSON

De bekendste namen in de selectie zijn waarschijnlijk Brad Guzan en Aron Johannsson. Doelman Guzan heeft een zwaar seizoen met Aston Villa achter de rug wat pas vorige week tot een einde kwam met de bekerfinale tegen Arsenal (4-0 nederlaag). Johannsson had met AZ een succesvol seizoen. De ploeg plaatste zich rechtstreeks voor de Europa League en de voormalige IJslander kwam ondanks veel blessureleed toch nog tot tien doelpunten dit seizoen.

JONG TALENT

Ondanks dat Amerika onder de 20 momenteel actief is op het Jeugd-WK (vandaag staat het laatste groepsduel tegen Jong Oekraïne op het programma), heeft Klinsmann niets te klagen over het talent in zijn ploeg. Het grootste talent uit de huidige selectie is DeAndre Yedlin. De 21-jarige vleugelverdediger maakte afgelopen januari de overstap van Seattle Sounders naar Tottenham Hotspur en kwam tot dusver tot één optreden voor de Spurs. Ook Juan Agudelo en Gyasi Zardes zijn twee jonge aanvallers die binnenkort de stap naar Europa zouden willen wagen.