Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Vooroordelen over Amerikanen

Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Nu bestaan er veel van tevoren getrokken conclusies over Amerikanen. Ze zijn dik, slaan elkaar de hersens in en willen alles het liefst groot – van hun auto’s tot hun kleding. Zoals vaak het geval is, kloppen de meeste vooroordelen niet. Maar bij bepaalde gevallen zit er tóch een kern van waarheid in. Amerika Only analyseert zes bekende vooroordelen over Amerikanen.

Amerikanen zijn dik

Over het algemeen zijn Amerikanen niet echt dik. Maar de ware fatties, ja, die lopen er wel tussen. Dit soort mensen zie je in Nederland nooit lopen of rollen, vadsig dat ze zijn. Maar wat wil je dan ook? McDonald’s heeft als doel gesteld dat iedere Amerikaan binnen vier minuten een filiaal moet tegenkomen. En dan is cola ook nog eens goedkoper dan water. We houden ‘m op gedeeltelijk waar.

Amerikanen zijn arrogant

In Spanje weigeren sommige locals Engels te spreken. In Rusland smijten verkopers het wisselgeld nog net niet naar je toe. De Amerikanen? Uiterst behulpzaam en vriendelijk. Plus ze vragen altijd waar je vandaan komt – er wordt interesse getoond. Nep? Nee, het hoort bij de Amerikaanse levenswijze. Niet waar.

Amerikanen zijn preuts

De FCC zorgt ervoor dat er geen scheldwoord door de airwaves gaat: op Amerikaanse radio en televisie wordt gevloek gecensureerd door de welbekende pieptoon. Betekent dit dat Amerikanen preuts zijn? You wish. Want ondertussen is Hollywood naast producent van speelfilms ook zéér actief in de porno-industrie. Wederom niet waar.

Amerikanen hebben geen kennis van andere landen

Wij Nederlanders weten best dat Florida aan Canada grenst en dat Seattle een eiland in de Golf van Mexico is. Maar wanneer je vertelt waar jij vandaan komt, raakt de Amerikaan in de war. Amsterdam is toch het land? Maar wat is dan Holland? En in welke staat ligt Europa. Ja, deze is waar.

Amerikanen zijn nationalistisch

In Magic Kingdom, Disney World staat een attractie genaamd Hall Of Presidents. Een voorstelling over de Amerikaanse geschiedenis die in Nederland als gemaakt en cliché  wordt bestempeld. Daar niet. Amerikanen verlaten de show terwijl de tranen over hun wangen biggelen. Tel hier alle Amerikaanse vlaggen die je tijdens een USA-reis tegenkomt bij op en je kunt stellen dat de Yanks behoorlijk trots zijn op hun land. Maar het mag – ten slotte is het er ook mooi. Waar!

Amerikanen willen alles in het groot

Think big. Die gedachten hoort bij de American Dream – het idee dat alles mogelijk is wanneer je ervoor gaat. Zodoende zijn veel Amerikaanse auto’s, huizen en steden groter qua formaat. Of zullen we het over de supermarkten hebben? Laten we het zo stellen: parkeren in een van Nederlands krappe vakken is voor de gemiddelde Amerikaan een behoorlijke opgave.

Lees ook

Ken jij nog méér terechte of onterechte vooroordelen over Amerikanen? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook!