Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Dit is een van de vreemdste attracties van Amerika: de Seattle Gum Wall

Seattle Gum Wall - Unsplash
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Hoe een muur vol vastgeplakte kauwgompjes kon uitgroeien tot een nationaal icoon.

De foodhall Pike Place Market is een van de bekendste bestemmingen in Seattle, Washington. Heb je toevallig plannen om deze verzameling indrukwekkende eetgelegenheden te bezoeken? Ga dan ook naar iets dat in beginsel een stuk minder smakelijk is…

We doelen daarmee op de Seattle Gum Wall. Een kleurrijke, enigszins ranzige bezienswaardigheid die om de hoek van Pike Place Market ligt. Het is tenslotte niet veel meer dan heel veel tweedehands kauwgom op de muren langs Post Alley.

[themify_layout_part id=34680]

Hoe is de Seattle Gum Wall ontstaan?

De Gum Wall is het gevolg van een traditie die startte in 1990. Mensen die in de wachtrij stonden om het naburige Market Theater in te gaan, plakten – om welke reden dan ook – massaal hun uitgekauwde Stimorols op de muur.

Dat werden er meer en meer, tot er uiteindelijk iets ontstond dat – soort van – iets weghad van een kunstwerk.

[themify_layout_part id=34170]

Is de kauwgom nooit weggehaald?

Althans. Dat vond niet iedereen. De Pike Place Market Preservation and Development Authority dacht er bijvoorbeeld heel anders over. Ze organiseerden daarom op 10 november 2015 een grootschalige schoonmaakbeurt: de eerste in ruim twintig jaar. Alle kauwgom werd daarbij met een hogedrukspuit van de muren geblazen. De schoonmaakploeg had daar drie dagen voor nodig.

Tegenstanders van de Gum Wall konden echter niet lang genieten van de schone muren. Nog geen weekend later werden de kauwgompjes opnieuw massaal op de bakstenen geplakt.

Het resultaat is dat de Seattle Gum Wall er inmiddels weer net zo bijstaat als voor 2015.

[themify_layout_part id=37739]

Hoe kom ik hier?

Wil je de Seattle Gum Wall zien? Ga dan eerst naar de ingang van Pike Place Market – onder het bord met Public Market. Loop vervolgens links naar beneden en sla daarna linksaf Post Alley in. Kauwgom plakken kan aan beide zijden.

Bron: Atlas Obscura

[themify_layout_part id=34047]