Afrika OnlyCanada Only

Zoek

De waarde van de euro komt onder die van de dollar

Dollars - Unsplash
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Een euro was gisteren tegen het einde van de middag 0,9938 dollar waard. Dat is de laagste waarde in twee decennia.

De daling van de euro is al enige tijd geleden ingezet. Dit heeft te maken met de Europese energiecrisis en de angst voor een recessie, maar ook met de hogere rentestand in de Verenigde Staten.

De dollar en de euro naderden zodoende al langer een situatie waarbij beiden evenveel waard zijn: een zogenoemde pariteit. De waarde van de euro is nu echter onder die van de dollar gezakt.

[themify_layout_part id=34172]

Wat betekent dit voor mijn vakantie?

De slechtere waarde van de euro is nadelig voor mensen die in Amerika op vakantie gaan. Zij krijgen tenslotte minder dollars voor hun euro’s. 

Het wordt daarnaast voor Europese bedrijven duurder om Amerikaanse goederen te importeren.

[themify_layout_part id=34170]

Zijn er ook nog voordelen aan deze situatie?

De situatie kent desondanks ook voordelen, al heeft de Nederlandse toerist daar niet zoveel aan. Het is namelijk voor Amerikanen goedkoper om naar Europa te komen. Ook is het voor Europese bedrijven aantrekkelijker om hun waar te verkopen aan klanten in The States. Voor hen zijn deze spullen tenslotte goedkoper geworden.

[themify_layout_part id=37739]

Wordt de situatie nóg erger?

Volgens sommige economen is de opmars van de dollar nog niet ten einde. De website Beursgorilla meldt bijvoorbeeld dat de waarde van de euro nog vóór het einde van het jaar kan terugvallen naar 0,90 cent.

Bronnen: BNR Nieuwsradio en Beursgorilla 

[themify_layout_part id=34047]