Canada Only

Waarom California City misschien wel de meest creepy stad van Amerika is

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

San Francisco, Los Angeles en San Diego zijn de grootste en meest populaire steden in Californië. Maar als het aan professor Nat Mendelsohn had gelegen, stond er in dat lijstje nog één extra naam. California moest in de jaren zestig de strijd aangaan met LA en een nieuwe superstad worden. En qua terrein is dat de plaats, middenin in de Mojave Desert, ook wel gelukt. Er is alleen één klein probleem: de stad is nooit gebouwd.

Vanuit de lucht lijkt California City nog het meest op een of andere vage schets op een tekenbord. Een concept van wat mogelijk een stad wordt. Het ziet er allemaal ook bijzonder logisch uit. Kleinere straten lopen parallel aan elkaar, grote wegen eindigen in woonwijken en er is zelfs nagedacht over een soort van zakencentrum. Het is wat dat betreft jammer dat het ontbreekt aan mensen.

Hoe komt dit?

California City was ooit het geesteskindje van socioloog en professor Nat Mendelsohn. Mendelsohn kocht in 1958 zo’n 323 vierkante kilometer aan land in de Mojave-woestijn. Het was zijn idee om hier de grootste metropool van Californië te bouwen. Een moderne stad vol mensen, auto’s en woningen – klaar om de populariteitsslag aan te gaan met Los Angeles. De straten werden uitgegraven en kregen namen. Er kwam zelfs een Central Park in de vorm van een groene oase. Daaromheen moesten betaalbare woningen komen voor gezinnen die de Amerikaanse droom achterna jonge.

En de stad leek er te komen. Eén jaar later stonden er al 65 huizen in California City. Maar de massa-immigratie waar Mendelsohn zo op had gehoopt? Die bleef uit. De straten die hij zo zorgvuldig had verwezenlijkt, werden maar niet gevuld. Uiteindelijk was hij het zat. Mendelsohn gaf er in 1969 de brui aan en verkocht California City aan een suikerbedrijf uit Denver, Colorado.

Hoe ziet California City er nu uit?

Dat neemt niet weg dat de stad daarna toch soort van gegroeid is. In 1990 woonden er zesduizend mensen. Dit steeg naar 8.500 in 2000. Maar gezien de verwachtingen was California City een gigantische flop. Vandaag de dag zijn er zo’n 14.000 mensen die de stad hun thuis noemen. Daar komen vaak outdoor-minded Amerikanen bij die de verlaten straten gebruiken om hun truck of motor off-road te gebruiken.

Neemt niet weg dat California City ook wel een beetje creepy is. De inwoners wonen namelijk wel erg verspreid over de stad. Sommigen van hen wonen opvallend dicht bij elkaar, terwijl andere ‘woonwijken’ maar één huis hebben.

California City bezoeken

California City bezoeken? Je vindt de stad op zo’n anderhalf tot twee uur rijden van wat ooit de rivaal moest worden – Los Angeles. Kijk HIER voor voordelige tickets naar LAX. Hotels in de directe omgeving vind je HIER en HIER. Een losse huurauto boeken kan via Holiday Cars.