Canada Only

Waarom sommige Amerikanen de Glen Canyon Dam haten

Glen Canyon Dam - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De Glen Canyon Dam, en daarmee het stuwmeer Lake Powell, hoort bij de populairdere bestemmingen in het Amerikaanse Westen. Sommigen zien de dam echter liever vandaag dan morgen verdwijnen.

Tegen het einde van de jaren vijftig gaf het U.S. Bureau of Reclamation opdracht tot de bouw van een stad én een brug. Beiden moesten ondersteuning bieden tijdens de bouw van het initiële project: de Glen Canyon Dam. Deze dam zou zorgen voor Amerika’s op één na grootste waterreservoir. En dat moest weer resulteren in meer werkgelegenheid, het opwekken van elektriciteit en meer algehele bedrijvigheid in de naburige omgeving.

Ze kwamen er allemaal: de stad, de brug, de dam en het waterreservoir. Tot 13 september 1963 had Arizona namelijk officieel geen Page, geen Glen Canyon Dam, geen Glen Canyon Bridge én geen Lake Powell. Op die dag kreeg de Glen Canyon Dam zijn laatste beetje beton.

Het totaalpakket vernieuwde Arizona compleet. Lake Powell werd een topbestemming, waar vandaag de dag twee miljoen bezoekers per jaar op afkomen. De Glen Canyon Bridge voorkwam dat mensen bijna tweehonderd kilometer moesten omrijden om aan de overkant van de nu met water gevulde Glen Canyon te komen. En Page werd een toeristische trekpleister, mede dankzij de nabijheid van niet alleen Lake Powell, maar ook Antelope Canyon en Monument Valley.

[themify_layout_part slug=”leestips-arizona”]

Felle kritiek

En toch – toch waren en zijn er mensen die de Glen Canyon Dam niets vonden en vinden.

Dat heeft te maken met de ecologie van de nabije omgeving. Milieuorganisaties merken op dat de komst van de dam de vegetatie en het aanbod wildlife in de Glen Canyon compleet en voor altijd heeft veranderd.

Onder de felle critici bevindt zich ook Andrew Potochnik. Hij is geoloog in Grand Canyon National Park en stelt dat het vullen van de Glen Canyon Amerika heeft beroofd van een schitterende bestemming. Volgens Potchnik had een voorstel destijds géén goedkeuring gekregen. ‘Dan was Glen Canyon allang een National Park – en dat was terecht geweest.’

Los van de ecologie kampt de Glen Canyon Dam echter ook met een praktisch probleem. Door de jaren heen zijn er grote hoeveelheden modder opgehoopt tegen de muren van de dam. Dat gaat in de toekomst zeker problemen geven – de vraag is alleen wanneer.

Volgens sommigen is er op lange termijn maar één uitweg: de Glen Canyon Dam moet neer. Zo blijft het gevaarte, jaren na de toch al controversiële oplevering, nog steeds onderwerp van discussie in Arizona en omstreken.

[themify_layout_part slug=”reistips-arizona”]

De Glen Canyon Dam bezoeken

Voor toeristen is de Glen Canyon Dam vooralsnog een topbestemming. Lake Powell is een schitterende plek voor een uitgebreide zwemsessie. Je zwemt hier dan tenslotte in felblauw water, omringd door roodoranje rotsen.

Het speciaal voor de bouw van de Glen Canyon Dam opgerichte Page is daarnaast een ideale vertrekplaats voor allerlei bezienswaardigheden in Arizona en Utah. Voorbeelden daarvan zijn, naast Lake Powell, de Horseshoe Bend, Antelope Canyon en Monument Valley.

Bron: Arizona PBS

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]