Canada Only

Wetenschappers: Steeds meer haaien in Californië

Haaien
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Dúúúún dúún.(*Jaws-muziek uit*). Wie denkt overal in Californië zomaar de zee in te kunnen, heeft het mis. Althans – het kán wel. Maar na een verontrustend bericht dat we deze week kregen, denken we er toch iets anders over…

LA Weekly meldt namelijk dat het aantal haaien langs de Californische kust de laatste jaren flink is toegenomen. Verschillende wetenschappers doen er nog een schepje bovenop. Volgens hen moeten inwoners van en reizigers naar de Golden State daar maar aan gaan wennen.

Hoe kan dat?

Wat sommige mensen niet weten, is dat de witte mensenhaai altijd al in Cali heeft gezeten. Ze komen tussen mei en oktober naar de warme baaien langs de Californische kust. Hier heeft het water in die maanden een voor hen aangename temperatuur. Daarnaast zijn ze er veilig voor vijanden en is er genoeg eten om jongen mee te voeden. De beesten vertrekken in de winter richting het zuiden.

Maar al sinds 2014 koelt het water in Californië niet zo snel af als gebruikelijk. Daarom zijn de haaien in het afgelopen jaar niet vertrokken. De Californische omstandigheden waren tenslotte goed genoeg.

Het nadeel voor Californië is dat de dieren wél jongen hebben gekregen. En hun jongen ook. En hun jongen ook. Enzovoort. Meer haaien, dus.

Moeten we bang zijn?

All jokes aside: moeten we ook echt bang zijn? Volgens Chris Lowe, professor aan de California State University in Long Beach, niet. Dat komt omdat aanvallen erg zeldzaam zijn. Heb je überhaupt geen zin om tijdens je vakantie een haai te zien? Dan adviseert Lowe je om naar drukke stranden te gaan. Hier laten de beesten zich zelden zien.

Mocht je nog naar Californië durven, dan vind je HIER je vliegtickets, HIER je hotels en HIER je huurauto.

Haaien