Canada Only

‘Wij willen een vrouw op het $20-biljet!’

Dollars
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Belangengroep Women On 20’s strijdt voor een afbeelding van Rosa Parks op het briefje van twintig dollar.

door Boy Tijbosch

Women On 20’s is de naam van het collectief dat vecht voor het idee dat vrouwen een plaats moeten krijgen op de dollarbiljetten. Waarom? ‘Omdat vrouwen hun plek hebben verworven in de Amerikaanse historie’, aldus Susan Aden Stone, strategist van het initiatief.

Wat begon als een onderlinge discussie is nu een gespreksonderwerp in het Witte Huis. ‘De laatste keer dat onze portretten zijn veranderd was in 1929’, zegt Stone. ‘We zijn een ander land geworden en dat moet ons geld laten zien. Vrouwen hebben, net als andere minderheden, bijgedragen aan deze veranderingen. Het is meer dan terecht om hen op deze manier te belonen.’

MOGELIJKHEDEN

Niet alleen Rosa Parks wordt genoemd als mogelijkheid om Andrew Jackson op te volgen. Alice Paul is een alternatief, de vrouw die er na een campagne van vijftig jaar in slaagde om vrouwen stemgerechtigd te krijgen. Ook Sojourner Truth is een optie – zij ontsnapte de slavernij en sprak openlijk over gelijke rechten. Frances Perkins is een derde overweging: het eerste vrouwelijke kabinetslid en de invoerder van onder andere het minimumloon.

OBAMA

Women On 20’s wint steeds sneller aan populariteit. Ook president Obama is fan – zo bleek afgelopen zomer. Een vrouw op het dollarbiljet is volgens hem ‘a pretty good idea’.