Canada Only

Wil de Amerikaanse douane straks écht de wachtwoorden van onze sociale media weten?

Vlag - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

In juni 2016 dook het enigszins bizarre gerucht voor het eerst op: in verband met de nationale veiligheid moest iedere reizigers zijn of haar sociale mediagegevens inleveren bij de Amerikaanse douane. Deze week gingen er soortgelijke berichten rond. Het verschil: het lijkt langzamerhand een feit te worden.

Volgens The Wall Street Journal overweegt de VS reizigers vanuit alle landen, dus ook bondgenoten als Frankrijk, Duitsland én Nederland, bij de grens om hun wachtwoorden te vragen. Weiger je dat? Dan bestaat de kans dat je het land niet inkomt. Naast wachtwoorden voor Facebook, Twitter en Instagram zou de douane ook uit zijn op toegang tot de contactenlijst op je telefoon én je financieel gegevens.

De regels komen kort nadat de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, John Kelly, aangaf reizigers uit zeven islamitische landen beter te willen screenen, onder andere door hun wachtwoorden te vragen. Die regels zouden nu ook gelden voor andere landen, waaronder de 38 landen die meedoen aan het Visa Waiver Program. Reizigers uit deze landen hoeven geen visum aan te vragen als ze korter dan negentig dagen in de VS verblijven.

Terrorisme

Volgens de Trump-regering zijn deze regels nodig om terrorisme te bestrijden. ‘Als er enige twijfel bestaat over de intenties van iemand die naar de VS komt, dan moeten we dat aantonen’, aldus Gene Hamilton, adviseur van Kelly. ‘Het doel van het doorzoeken van iemands telefoon en sociale media is bekijken met wie je allemaal communiceert.’ Eerder liet Kelly zelf al weten dat hij wil weten wat mensen zoal op internet uitspoken vóór ze de VS betreden.

Mensenrechten

Vijftig mensenrechten- en andere organisatie stellen dat het vragen om wachtwoorden van reizigers een aanval is op de fundamentele rechten. De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation heeft zelfs al een gids geschreven voor reizigers die naar de VS komen. Ze geven daarin aan wat je rechten zijn en hoe je jouw data kunt en mag beschermen.