Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Het oudste en misschien wel móóiste park van Amerika: Yellowstone National Park

Yellowstone National Park
Picture of Michelle de Vos

Michelle de Vos

Bovenop een slapende vulkaan in de staten Idaho, Montana en Wyoming vind je Yellowstone National Park, Verenigde Staten: een van Amerika’s mooiste en meest spectaculaire natuurgebieden. De actieve geisers en heetwaterbronnen móet je als Amerika-liefhebber zeker een keer hebben gezien.

Wat is het Yellowstone National Park, Verenigde Staten?

Maak kennis met Yellowstone National Park. Een federaal beschermd natuurgebied dat in 1872 werd opgericht en bij Amerika’s grootste, maar ook populairste nationale parken hoort.

Het erg grote park heeft een oppervlakte van 9.000 vierkante kilometer en strekt zich uit over drie staten: Idaho, Montana en Wyoming.

Een groot deel van Yellowstone National Park ligt op de Yellowstone-caldera, de grootste actieve vulkaan op het continent. Als deze uitbarst, wordt een enorm deel van de Verenigde Staten bedekt met as. Volgens onderzoekers barst de vulkaan elke 600.000 jaar uit. De laatste uitbarsting vond 640.000 jaar geleden plaats.

🇺🇸 Lees ook: De Devils Tower in Wyoming is een van de uniekste natuurfenomenen van Amerika

Yellowstone National Park

Wat kan ik zien in het park?

Dé bezienswaardigheden van Yellowstone National Park zijn de gekleurde heetwaterbronnen (hot springs) en geisers, met Old Faithful als de beroemdste variant. Dit exemplaar barst elke 92 minuten en spuugt dan in een paar minuten tijd een enorme hoeveelheid water en stoom omhoog.

De Grand Prismatic Spring (foto) is een ander hoogtepunt. De heetwaterbron oogt op foto’s altijd als een soort foute Photoshop-montage, maar ziet er ook in de werkelijkheid precies zo uit. Een bijzonder fenomeen.

Yellowstone National Park heeft daarnaast een eigen versie van de Grand Canyon: de Grand Canyon of the Yellowstone. Hij is wat minder groots dan de variant in Arizona, maar absoluut indrukwekkend.

Veel reizigers bezoeken het park ook voor haar wildlife. De kans op het spotten van met name bizons, maar ook elanden en beren is hier relatief groot.

Hoe je dat allemaal ziet? Door de Yellowstone Loop te rijden. Dit is de belangrijkste route van het park. Hij is ongeveer 240 kilometer lang en de weg loopt in de vorm van een acht. Via deze weg zijn alle belangrijke bezienswaardigheden in het park te bereiken.

Yellowstone in de herfst

De herfst is een mooie tijd van het jaar om Yellowstone National Park te bezoeken. De natuur ziet er dan fenomenaal uit en het wildlife is bijzonder actief. De elanden zwerven in het rond, beren maken zich klaar voor de winterslaap door te zoeken naar noten en andere snacks en bizons trekken tijdens de herfst naar lagere hoogten. 

Onthoud daarbij wel dat het park in deze periode gedeeltelijk sluit. Dat is ook wel logisch, want in de wintermaanden valt er zoveel sneeuw dat het park alleen te bereiken is per sneeuwscooter.

Yellowstone National Park

Hoe bezoek ik het Yellowstone National Park, Verenigde Staten?

Het Yellowstone National Park ligt in drie Amerikaanse staten: Wyoming, Montana en Idaho. Het is een erg groot park waarvoor een goede voorbereiding noodzakelijk is. Ter illustratie: een ‘rondje’ door het park is bijna 300 kilometer. 

We raden het je dan ook aan om voldoende tijd uit te trekken voor een trip naar Yellowstone National Park: zo’n drie tot vijf volle dagen. Een bezoek aan het park is daarnaast goed te combineren met een roadtrip door het noordelijke deel van de Verenigde Staten of Canada.

Openingstijden

Yellowstone National Park is 24 uur per dag en zeven dagen per week geopend. De toegang is desondanks in de herfst, winter en zelfs de lente beperkt. De noordelijke ingang is altijd open, maar de andere toegangspoorten willen nog weleens dicht zijn.

Check daarom altijd eerste de officiële website van het park voor up-to-date informatie.

Prijzen

Voor toegang tot het park wordt een entreeprijs gevraagd. Prijzen variëren van $20 tot $35, afhankelijk van je vervoersmiddel. Kijk voor de actuele prijzen op de website van het park.

Dit artikel wordt je aangeboden door The Great American West.