Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Yikes! Volgens veel Amerikanen spookt het gigantisch in de vuurtoren van St. Augustine, Florida…

Florida Man
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

St. Augustine, Florida is een van de meest bijzondere plaatsjes in de USA. Waarom? Allereerst omdat het de oudste Europese nederzetting van het land is. Ten tweede – omdat je in straatjes als St. George Street het gevoel hebt dat je niet in Amerika, maar in Spanje bent. En als derde – omdat er blijkbaar een grote verzameling spoken zich schuilhoudt in de plaatselijke vuurtoren. En dat zeggen wij niet. Daar zijn de inwoners van het kustdorp zelf heilig van overtuigd.

De St. Augustine Lighthouse heeft, net als het plaatsje zelf, een bijzondere historie. De vuurtoren is bijvoorbeeld Amerika’s allereerste exemplaar waar bakstenen deel uitmaakten van de structuur. De toren was eveneens de eerste in een serie van in totaal dertig vuurtorens die voor de kust van Florida werden geplaatst. We gaan dan terug naar 1870. Voor Europese begrippen niet heel oud, maar voor de Amerikanen op en top historie. De vuurtoren heeft door de jaren heen meermaals metamorfoses ondergaan, maar de lamp is nog steeds dezelfde variant als de versie die in 1870 werd geïnstalleerd. En hij werkt nog steeds!

Geestverschijningen

Toch staat de vuurtoren van St. Augustine niet bekend om haar al dan niet historische feitjes. Bijgelovige inwoners van de Sunshine State beweren bij hoog en laag dat het in de toren bol staat van de paranormale verschijningen.

Dat heeft allemaal te maken met een aantal legendes die in St. Augustine en omgeving circuleren. Zo bestaat er een verhaal rondom de allereerste eigenaar van de vuurtoren – Joseph Andreu. Boze tongen beweren dat Andreu tijdens het schilderen van de toren naar beneden viel en in zee belandde: dood. Sinds dat moment vinden er volgens hen merkwaardige zaken plaats in en rondom het bouwwerk.

Of het good ol’ Joseph is die zijn verfwerkzaamheden vervolgt? We weten het niet. We weten namelijk niet eens of het ongeval wel daadwerkelijk is gebeurd.

Dat neemt niet weg dat er rond de vuurtoren tragedies hebben plaatsgevonden die wél zijn gedocumenteerd. Het verhaal rondom Hezekiah Pittee is bijvoorbeeld bevestigd. Pittee was tussen 1871 en 1874 superintendent tijdens de bouw van de toren. Zijn vier kinderen waren vaak aanwezig op de bouwplaats om te spelen met de verschillende materialen. Hoe het precies heeft kunnen gebeuren, is onduidelijk. Feit blijft dat alle kinderen op een dag in de oceaan zijn gekieperd. De twee jongsten, Edward en Carrie Pittee, overleefden het ongeval. De twee oudsten, Eliza en Mary, verdronken en kwamen om. Tot op de dag van vandaag ontvangt de politie meldingen van omwonenden die het geluid van spelende kinderen claimen te horen.

Toerisme

Waar of niet – het toerisme van St. Augustine profiteert van alle al dan niet paranormale verschijnselen rondom de vuurtoren. Verschillende televisieprogramma’s hebben documentaires over de toren gemaakt en de verhalen maken deel uit van de lokale folklore.

Mede daardoor bestaan er vandaag de dag maar liefst acht verschillende organisaties die zogenaamde ghost tours aanbieden. Deelnemers gaan dan na zonsondergang naar de vuurtoren en krijgen alle legendes, waaronder de hierboven genoemde verhalen, te hore.

St. Augustine is een vaste stop tijdens een rondreis door Florida. Kijk hier en hier voor complete reizen door de Sunshine State.

Het is ook mogelijk om de plaats te bezoeken vanuit Orlando. Regel dan een fly-drive vanuit deze bestemming. Hotels bijboeken doe je via Booking.com en Trivago. Een losse huurauto boek je via Sunny Cars en Holiday Cars.